• 6-11-2021: Spirit 2 - BVCB 3: 1-2

  Topografie leert ons dat er naast het beroemde Nieuwerkerk aan den IJssel er ook nog een dorp bestaat dat Ouderkerk aan de IJssel heet. Leeftijdsverschil 19 jaar, zo leert ons Wikipedia. Een Idyllisch plattelandsdorpje dat ligt in een geheel door rivieren omgeven gebied dat Krimpenerwaard heet en zich uitstrekt achter de Algerabrug. Het was daar dat de mannen van Roland Meijer aantraden tegen het tweede team van Voetbal Vereniging Spirit.

 • Voorafgaand aan de wedstrijd werd er natuurlijk flink opgewarmd met op de achtergrond
  (beter gezegd, op de voorgrond) het geluid van motor-kettingzagen, bladblazers en
  grastrimmers op benzine die werden gebruikt om het naastgelegen padvindersterrein te ontginnen. Gelukkig keerde de rust op tijd weder en kon de wedstrijd aanvangen zo rond half één. De gastheren zette meteen druk naar voren zoals dat heet. BVCB oogde wat timide.

 • Het liet toe dat de voorwaartsen van Spirit, van achteruit gecoacht door hun doelman, hun acties konden maken in de nabijheid van het BVCB doel. Het is altijd aandoenlijk om zo’n keeper aanwijzingen te horen brullen naar zijn teamgenoten. En dan te constateren dat die teamgenoten dan precies NIET doen wat zo’n man dan staat te roepen. Wellicht had de doelman het zelf ook in de gaten, want de aanwijzingen werden steeds zeldzamer en in de tweede helft hoorde je hem helemaal bijna niet meer.
  BVCB keek vooralsnog de kat uit de boom voordat het zelf actie ondernam in aanvallend opzicht, bestaande uit een laag schot richting doel, geproduceerd door Coen Barg, die zich listig uit de omklemming van de verdediging had ontworsteld.
  Rik Verbeek brak door aan de rechterzijkant, moest even wachten tot ook Coen Barg aansloot. Een gevaarlijke situatie voor Spirit was daar. En zeker toen ook Jeroen Hulzebos zich meldde in het strijdgebied. Een overtreding op hem was nodig om het gevaar tijdelijk af te wenden. Een muur werd neerzet in het zestienmetergebied en de aanloop voor de vrije trap werd genomen door Raymond Dickhoff. Met een boog ging de bal over de muur en trof een Ouderkerks hoofd die de bal richting middencirkel kopte.

 • Het openingsdoelpunt kwam op naam van de gastheren in de 15e minuut. Een mooie aanvalscombinatie was daaraan voorafgegaan, zo snel dat de BVCB-ers elkaar even ongelovig aan stonden te kijken toen de bal voor de tweede keer deze middag op de middenstip werd gelegd.
  Lang hadden de Spiritters geen plezier van de voorsprong. Een crosspass zorgde ervoor dat Jeroen Hulzebos aan de rechterkant van het veld in beweging werd gezet. Eerst langzaam, daarna fullspeed a la Churandy Martina haalde hij de achterlijn en gaf de perfecte voorzet.
  Marc Baghuis, zich bevindend in een woud van tegenstanders maakte het af: 1 – 1.

 • Bijna had Spirit weer de leiding genomen. Het was doelman Jeffrey Starrenburg die met een panterachtige beweging met de vingertoppen de bal over de lat joeg na een inzet van de nummer negen die van dichtbij het doel onder vuur nam.
  BVCB had de schroom van zich afgegooid en was regelmatig te vinden op de helft van Spirit.
  Na exact een half uur voetballen was het raak. De Ouderkerkse verdediging stond te schutteren en te mis-communiceren waar de lepe Coen Barg gebruik van maakte door in een woud van Spiritters Rik Verbeek te vinden. Die bedankte zijn teamgenoot en liet de doelman kansloos: 1 – 2
  Doordat de Ouderkerkse aanvallers mee moesten helpen om het opkomend blauwwitte gevaar (lees: de dominerende middenvelders van BVCB) af te stoppen, hadden ze geen tijd en gelegenheid meer om nog maar iets te creëren in aanvallend opzicht; met andere woorden: kansen kwamen er niet meer voor de thuisspelende ploeg. Wel voor BVCB:
  Luc de Hoog, altijd onderweg aan de linkerzijde, regelmatig opkrabbelend na alweer een aanslag, maar nooit wraakzuchtig, lanceerde vlak voor de pauze een boogbal met als eindbestemming bovenkant lat, terwijl de keeper zich erop verkeek.
  De enige mogelijkheid voor de Spirit defensie om de nauwelijks af te stoppen Sten van Dijk tegen te houden was om met twee man een overtreding te begaan. En dit op een plek vlak voor het doel in de 44ste minuut. Coen Barg teisterde de muur die solide bleek.
  Na nog een vrije trap (Marc Baghuis), die ook niks opleverde; de doelman was alert, werden de kleedkamers opgezocht.

 • In de tweede helft werd er niet meer gevoetbald, maar slechts gestreden. Hetgeen de supporters werd voorgeschoteld was niet om aan te zien. Spirit wou wel, maar kon niet en BVCB gaf niks weg, op één momentje na toen de bal onbedoeld via de laatste linie niet vooruit, maar naar achteren gespeeld werd. De nummer 14 van Spirit stond er nog, nam de bal mee en had de gelijkmaker op de schoen toen hij alleen op Jeffrey Starrenburg afging. Die maakte zich breder dan breed en het doel kleiner dan klein, zodat hij 2 van de drie punten die BVCB uiteindelijk mee zou nemen naar Bergschenhoek op zijn conto kon schrijven.

 • Verder gebeurde er weinig meer in het tweede bedrijf. Alleen de stand zorgde ervoor dat het publiek gespannen als een pianosnaar bleef toe kijken naar twee teams die af en toe als een stel vrije uitloopkippen over het veld liepen te scharrelen.
  Overtredingen werden niet geschuwd, zodat de scheidsrechter nogal wat administratieve taken had na afloop. Maar over arbitrage mag nimmer geklaagd worden. Het is niet betaald vrijwilligerswerk. Ook de twee uitstekend vlaggende assistenten, dat mag ook wel eens worden gezegd, zorgden beiden voor een correcte toepassing van de spelregels.
  Het eindsignaal (gelukkig na niet al te veel bijgetelde tijd) klonk als een lentesymfonie in de herfst. Voor BVCB dan.

 • BVCB 3:
  Coen Barg, Dennis van der Haas (Steijn Stout 63’), Marc Baghuis (Thomas Kocabas 63’), Luc de Hoog, Sten van Dijk, Rik Verbeek, Raymond Dickhoff, Jeroen Hulzebos (Dion van Bragt 75’), Mick Ruigrok (Remco van der Haas 45’), David van der Sluijs, Jeffrey Starrenburg.

  Willem Dickhoff