• Martijn “Elzo” Stel zal zijn debuutjaar in BVCB 1 niet licht vergeten

 • Nederland zit al zeven weken in een intelligente lockdown. Het leven van een ieder kent een totaal ander ritme en een niet door ons zelf geregisseerde inhoud. Even zoveel weken heeft het coronavirus Koning Voetbal in een verstikkende wurggreep. Ook al behoort voetbal al snel tot een van de gerelativeerde bijzaken: voor velen is de zaterdag, de zaterdag niet meer. Op één van die zaterdagen spreken we Martijn Stel, beter bekend onder zijn “voetbalnaam” Elzo.

 • Het voetbalcomplex van BVCB ligt er even fraai, als eenzaam en verlaten bij. Toch is er een aantal vrijwilligers te bespeuren, dat het complex een opknapbeurt geeft. Het is zaterdagmiddag. De kerkklok slaat in de verte twee keer. Normaal gesproken bruist de club op dit tijdstip en is het een komen en gaan van voetballers en voetbalsters, van supporters en van sponsors.

  In de kantine staan alle stoelen op de tafels, de barkrukken op de bar. De koelkasten zijn leeg, de lichten gedoofd. Uit de koeling krijg ik twee flesjes water: een voor mezelf en een voor Martijn Stel met wie ik heb afgesproken voor een interview. Op de overbekende 1,5 meter afstand nemen we plaats aan één van de lange tafels.

 • Martijn of Elzo?

  “Ik zal gelijk wel even uitleggen, hoe het met mijn voornaam zit”, begint Martijn zonder dat ik iets hoef te vragen. Wel kan ik de vraag van mijn lijstje schrappen, want hoe zit het nu precies? Is het nu Martijn of Elzo? “Toen ik ging voetballen was dat in de F-jes bij CVV Berkel”, vervolgt de 18jarige inwoner van Berkel. In het team waar ik voetbalde, speelde nog een Martijn. Best wel verwarrend. Toen zei mijn vader: “Noem hem maar Elzo, dat is zijn tweede doopnaam”. En sindsdien is het bij de voetbal Elzo. Op school en bij mijn vrienden is het gewoon Martijn, maar op de voetbal sla ik eigenlijk alleen maar aan op Elzo.”

  Martijn of Elzo zoals u wilt, woont al zijn hele leven in Berkel. Samen met zijn ouders en twee zussen. Beide dames zijn liefhebber van het spelletje voetbal. De jongste heeft zelfs twee jaar bij BVCB gespeeld, maar is daarna weer teruggekeerd naar CVV Berkel, al houdt een blessure haar al voor een langere tijd langs de kant. Mijn oudste zus speelt voor LSVV (Leidse Studenten Voetbal Vereniging). Vader Stel is al vanaf het begin dat zijn kinderen gingen voetballen betrokken. Gewapend met zijn fotocamera schoot hij van elke wedstrijd honderden foto’s voor o.a. op de website.

  Voetbal is er niet bij op zondag

  Elzo studeert bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De collegezaal heeft hij al weken niet meer van binnen gezien. “Maar dat wil niet zeggen dat de studie niet door gaat. Ik volg de hoorcolleges via de computer en ik heb te maken met deadlines en groepsopdrachten. Het is best wel "chill", want je hoeft niet te reizen. Het meest mis ik de sociale contacten”. Wat hij later met zijn opleiding wil gaan doen, weet hij nog niet. “Het is een brede, goede opleiding. Maar ik heb nog geen idee welke specifieke richting ik op wil. Voor mijn master moet ik een keuze gemaakt hebben, dus dat komt wel goed.”

  Het voortgezet onderwijs volgt Elzo aan de GSR, de Gereformeerde Scholengemeenschap Rotterdam. “Ik ben christelijk opgevoed. We gaan met het gezin iedere zondag naar de kerk. Vroeger gingen we twee keer, tegenwoordig nog maar één keer. Voor mij betekende dat ik niet alle toernooien mee kon doen, als dat bijvoorbeeld op Pasen of Pinksteren was. Soms, als ik mijn vader lief aan keek, mocht ik mee doen. Al was mijn moeder het daar niet mee eens….Ook op zondag is er geen voetbal bij. De televisie gaat niet aan”. In een voetbalkantine wordt over van alles en nog wat gesproken. Maar op een doorsnee voetbaldag zullen er niet veel gesprekken het geloof als onderwerp hebben. “Dat is zeker waar, maar daar heb ik geen moeite mee. Dat doe ik wel in een andere setting. Veel vrienden van me ken ik van de kerk. Eén keer toen was voor de wedstrijd van het eerste het Vlaggenteam van de Week bij de wedstrijdbespreking. Ze mogen dan ook altijd vragen stellen aan de trainer of de spelers. Een spelertje vroeg toen wie van ons christelijk was. Ik was de enige die mijn hand op stak.”

 • Overstap van CVV Berkel naar BVCB

  Als Elzo overgaat naar de D-pupillen van CVV Berkel merkt hij dat het niet meer is zoals het was. Veel spelertjes gingen weg, het niveau werd minder en Elzo vindt het niet meer leuk en wil ergens anders gaan voetballen. Hij zegt dat ook tegen zijn vader. “Mijn vader gaat dan een keer mee naar de training en begrijpt dan wat ik bedoel. Een van mijn maatjes, Derell Hasselnook, stapt over naar BVCB en dat wil ik ook. Als mijn vader merkt dat ik het echt wil, dat het mijn keuze is, dan staat hij daar achter. En dus maak ook ik de overstap naar BVCB”. Na een half jaar te hebben gespeeld in de D2, komt hij vervolgens in de D1. Sindsdien speelt hij alleen nog maar in de selectieteams.

 • Ik heb al op veel posities gespeeld, maar ik denk dat ik als linksback wel het beste ben. Ik ben ooit begonnen “op 6” en speelde af en toe linksback. Het afgelopen jaar speelde ik ook veel linksbuiten, omdat er te weinig aanvallers waren vanwege een aantal geblesseerde spelers. Ik heb ook een korte tijd centraal achterin gespeeld. Maar toen kregen we een nieuwe trainer, Tim van Leeuwen, die vond dat te gevaarlijk. Ik heb een drang naar voren. Ik wil graag dribbelen, loopacties met de bal maken. Dat is wel een leerpunt. Dat zeggen ze ook wel gelijk in het eerste.”

  Debuut tegen koploper Poortugaal

  En zo komen we bij zijn debuut in BVCB 1. Op zaterdag 14 december 2019 moet BVCB op bezoek bij SV Poortugaal, uitgerekend de koploper. “Eigenlijk zou ik die dag meedoen met BVCB 2. ‘s Morgens moest ik eerst een tentamen maken, dus het zou sowieso de tweede helft worden. De dag er voor kreeg ik een appje van de trainer, Gerard van Ruitenburg, of ik hem wilde terugbellen. ‘Ik heb een verrassing voor je’, zei hij toen. Je speelt morgen in BVCB 1.’ Dat was natuurlijk een geweldig moment. Eerst mijn tentamen en daarna kon ik makkelijk op tijd zijn voor de wedstrijd. In de wedstrijdbespreking zei de trainer dat ik tegen één van de beste spelers uit de competitie speelde, Rosita volgens mij. Veel plezier, doe je ding. Daar kon ik het mee doen.”

  In de winterstop gaan BVCB en Gerard van Ruitenburg uit elkaar. Jan Everse treedt op als interim-trainer. Ook Everse ziet het zitten in Elzo en sindsdien maakt hij als basisspeler deel uit van de selectie. Hij speelt voornamelijk linksback. Laat dit nu precies de positie zijn van de speler waar hij als jongeling best wel naar op keek: Nick Mahieu.

  “Natuurlijk vond Tim het jammer, toen ik de tas van de A kwam inleveren. Maar hij snapt het wel. Hij zag ook wel dat ik bij de A niet veel meer te leren had. Bij de selectie word ik goed opgevangen. De spelers helpen je voor, tijdens en na de wedstrijd. Bij de training moet de jongste altijd in het midden bij een rondo, dus ik begin altijd. Nick Mahieu is net als ik ook op zijn 17e of 18e bij het eerste gekomen. Ik leer veel, word ook veel gecoacht. Nick Walbeek coacht veel, daar leer ik van. Hij was ook de eerste die mij terugriep tijdens een aanvallende actie tegen Poortugaal. Dat heb ik snel geleerd: eerst verdedigen!”

 • Dick Boereboom vierde trainer van het seizoen

  Na Tim van Leeuwen bij de A, Gerard van Ruitenburg en Jan Everse bij de selectie, krijgt Elzo in februari te maken met voor hem zijn vierde trainer van het seizoen: Dick Boereboom.

  “We hebben natuurlijk nog maar weinig samen kunnen doen. Maar mijn eerste indruk is positief. Het belangrijkste van een trainer vind ik dat hij goed met mensen kan omgaan. Je kan technisch en tactisch gezien wel een goede trainer zijn, maar als je het sociale aspect mist, kom je er niet. Bij Boereboom heb ik de indruk dat het wel goed zit. Een prima man, een goed mens, met Haagse humor. Ik mag dat wel, ben zeker wel positief. Jammer dat we niet verder konden, want we waren met een goede reeks bezig. Balen. Maar ik kijk al uit naar het nieuwe seizoen. Hopelijk wordt dat een stabiel jaar, met één trainer….”

 • Mijn studie is het belangrijkst, dat staat voorop. Ik hecht niet zo veel waarde aan het zo hoog mogelijk voetballen. In de jeugd is je ambitie om eerst in het eerste te komen. Dat heb ik nu bereikt. Wel eerder dan verwacht. Nu is mijn doel om de komende één of twee jaar eerst maar eens een stabiele, vaste basisspeler te worden of te blijven. En komt er ooit een gelegenheid om een stap hoger te maken, dan wil ik die stap wel maken.”

  Voorlopig heeft het naar zijn zin bij BVCB. De selectie is een groep “goeie gasten”, met wie hij graag een biertje in de kantine drinkt na afloop van een wedstrijd. Terug blikkend zegt hij de overstap naar BVCB op het juiste moment te hebben gemaakt. Hij volgde min of meer zijn maatje Derell Hasselnook. Net als Elzo maakt ook Hasselnook als invaller zijn debuut in BVCB1 in de wedstrijd tegen Poortugaal. Voorlopig speelde Elzo vanwege het coronavirus zijn laatste wedstrijd tegen Neptunus Schiebroek. In die wedstrijd wordt hij een paar minuten voor tijd gewisseld. Voor hem in de plaats komt……Nick Mahieu.

   

  Van uw verslaggever: HP Goudappel

  Alle foto's van debuutwedstrijd van A-junior Martijn Stel

  Verslag van HP Goudappel debuutwedstrijd van A-junior Martijn Stel