• Laatste “BVCB musketier” Piet de Koning overleden

 • In de bestuurskamer van onze club hangt een foto, waarop vier mannen op leeftijd staan. Trots en zelfverzekerd kijken ze in de lens. Hun handen losjes naast het lichaam. In nauwe verbinding met het eerste toegangshek van BVCB. We schrijven 1997. De club bestaat 50 jaar. Ze zijn op dat moment de vier musketiers van de club. Decennia lang verbonden aan het wel en wee van de Bergschenhoekse Voetbal Club Bergschenhoek. Jo de Koning, Klaas Moerman, Piet de Koning en Jacques Bakker vertelden het verhaal van onze voetbalvereniging. De laatste van de vier, is afgelopen week overleden.

 • Op school hebben velen van ons, al dan niet verplicht, het klassieke boek van de musketiers gelezen. Hoe zat het ook alweer?

  De drie musketiers  is een roman, geschreven door de Franse schrijver Dumas. Hij liet zich inspireren door bestaande verhalen, grotendeels waargebeurd, die gebundeld waren in een boek dat in de bibliotheek van Marseille stond. In dit boek stonden de heldendaden beschreven van diverse legendarische musketiers uit de zeventiende eeuw. De drie musketiers (een soort van eregarde voor de Franse koning in de 17e eeuw) zijn Aramis, Althos en Porthos. Hoewel ze bekendstaan als de drie musketiers spelen hun avonturen zich af met vier personen. De vierde musketier is waarschijnlijk zelfs de bekendste: D’Ártagnan.

  Hun beroemde motto was: “Eén voor allen en allen voor één”.

   

  U denkt misschien, waar gaat dit heen? Krijgen we literatuuronderwijs? Als we kijken naar de verdiensten van deze vier mannen op de foto, dan is het motto bijzonder raak. Clubmensen in hart en nieren. Allen met grote betekenis. Klaas en Jo waren jarenlang de kantinebazen, schonken koffie aan vele oudere jongeren onder ons. Jacques ondertekende de eerste statuten van onze club. Dan weet u het wel. We hebben het hier over de buitencategorie. Mannen die hun hele leven een sterke verbindding hebben gehad met blauw wit. Betekenisvol… Op vele vlakken.

 • Ook Piet heeft een groot deel van zijn leven bij BVCB rondgebracht. Een echte voetbalfanaat. Piet ging liever voetballen dan de stad in. Hij was onder andere leider van de A jeugd. Gaf leiding aan het fameuze derde met vele BVCB-iconen. (De verhalen van dit elftal staan trouwens in de bibliotheek van Bergschenhoek.) En bouwde zo’n beetje de halve club met zijn eigen handen. Vele stenen, balken en douches gingen door zijn handen.

   Bouwen op BVCB was Piet.

  En Piet was bouwen aan BVCB.

  Als laatste levenden musketier heeft hij dit DNA trouwens goed doorgegeven aan zoon Peter, there is only one “Peet” de Koning. Geboren en getogen Bergschenhoekers met het hart op de goede plek. Met gevoel voor de club. Inclusief de bijbehorende pieken en dalen.

   

 • Met het overlijden van Piet is een tijdperk ten einde gekomen. De vier musketiers hebben hun verhalen meegemaakt en geschreven. Nieuwe verhalen zullen volgen. Namens het bestuur van BVCB, zijn wij Piet en de andere mannen van het eerste uur eeuwig dankbaar. Zij gaven op hun eigen wijze invulling aan “Een voor allen, allen voor een.”

   

  Vanzelfsprekend wensen wij de naaste familieleden sterkte bij dit verlies. De afscheidsplechtigheid heeft zaterdag 20 juni in kleine kring plaatsgevonden. Als de bal weer gaat rollen, staan we op BVCB op gepaste wijze stil bij het leven van deze laatste musketier.

   

  Namens BVCB

  Ronald Helder