• Donderdag 18 mei 2023   Finale VoetbalRijnmond Cup

BVCB – De Betrokken Spartaan 3-5 (2-1)

Het verslag van een verloren finale schrijven is nooit leuk. Laat staan lezen. Dat deze dag, ondanks de afloop, toch een dag was om nooit te vergeten, staat buiten kijf. Alle ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden en vriendinnen zijn namelijk ongelofelijk trots op dit team. Was je erbij, dan weet je waarom. Dus daar gaan we.

• De dag begon nogal vroeg. Bij menigeen zal het wekkertje zo rond 6.00 uur ’s ochtends zijn afgegaan. We moesten immers om 7.00 uur verzamelen op de parkeerplaats van BVCB, waar de door de club geregelde bus al ronkend te wachten stond. Instappen en wegwezen, dacht iedereen, maar een lullig piepje in de bus leverde al een eerste stressmomentje op bij een paar van de inzittenden. Na twee keer de bus te hebben stilgezet en te hebben gerammeld aan wat deuren, vond de buschauffeur het goed en konden we dan echt op pad. De inzittenden werden wakker gehouden met muziek en zang. Een mix van Feyenoord-liederen (waar niet iedereen even gelukkig mee was), smartlappen en meestampers werd ten gehore gebracht en de sfeer zat er zo vroeg al lekker in.

Bij aankomst op het terrein van Smitshoek (waar alle VR Cup-finales die dag gespeeld zouden worden) nam Stefan nog even het woord om te melden hoe trots iedereen is op de jongens, wat er ook mocht gebeuren. En toen brak het mooiste moment van de dag aan: onze speler Roan, die nog geen 3 weken geleden, een zware schedelbreuk opliep, betrad de bus. Roan is de grootste bikkel uit het team en we hebben ‘m erg gemist de afgelopen tijd. Zowel binnen als buiten de lijnen. Lange tijd zat iedereen in de onzekerheid of het wel zou goed komen met ‘t mannetje. Je merkte dan ook dat een enorme impact had op de jongens uit het team. Maar Roan gaf de jongens ook de kracht om in de halve finale SC Feyenoord met 5-3 opzij te zetten. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar het gaat goed komen. Iedereen was zo blij om Roan weer te zien glunderen. Daar kan niets tegenop!

• Op naar de wedstrijd. Aan de serieuze warming-up en de gespannen koppies kon iedereen al zien: het gaat vandaag ergens om. Zeker toen vooraf ook een lading De-Kuip-waardige vuurwerkfakkels werd aangestoken. Een behoorlijke delegatie BVCB-supporters was inmiddels gearriveerd waardoor alles nog eens extra als een finale voelde. Toen de zwaveldampen enigszins waren opgetrokken, kon er worden afgetrapt.

• Het team startte in een formatie met Raoul, Mathijs, Stef, Finn, Abdulaziz, Lev, Mounir en Nick. De overige vier spelers Huub, Jurre, Evan en Jasper begonnen ‘op de bank’. Een rommelige openingsfase zorgde ervoor dat bal snel over en weer ging. Al na één minuut kreeg BVCB, in de persoon van Nick, de eerste kans. Helaas lukte het ‘m in deze 1-tegen-1-situatie niet om langs de keeper te glippen. Niet veel later brak De Betrokken Spartaan uit en door een duwfout van een BVCB’er kreeg de tegenstander een vrije trap op zo’n 10 meter van ons doel. Ietwat ongelukkig belandde de strakgetrapte bal via Mounirs been in het net en de 0-1 was een feit. Nu hebben we vaker een achterstand in de beginfase opgelopen, dus reden tot paniek was er niet. Enkele minuten later raakte Lev met een afstandsschot het houtwerk. Dichterbij een doelpunt kwamen we het eerste kwartje helaas niet. Door veel duw- en trekwerk van beide kanten oogde het voetbal nog vrij rommelig.

• Het tweede kwart verliep beter. Hoewel het voetbal van BVCB-zijde verre van sprankelend was, knokte het team voor elke meter. De gelijkmaker hing in de lucht en viel uiteindelijk uit een corner, waarbij Mathijs een doorgeschoten bal de touwen in knalde. BVCB kreeg de overhand in de wedstrijd op basis van strijd en balbezit. Uit opnieuw een bal van de zijkant kon Nick fraai de 2-1 binnenkoppen. Echt gerust kon het publiek helaas niet zijn. De uitbraken van De Betrokken Spartaan bleven behoorlijk gevaarlijk. Reddingen van Raoul hielden ons op de been. Ook toen een pittig duel tussen onze keeper en een tegenstander door de scheidsrechter werd beoordeeld als een Toni Schumacher overtreding, pareerde Raoul de erop volgende vrije trap op vakkundige wijze. Met een voorsprong ging BVCB de rust in.

• De tweede helft startte in de mist. De rook van fakkels die op een ander veld waren ontstoken, trokken onze kant op. Toen het zicht wat was opgeklaard, lag de 2-2 al in ons netje. En niet lang daarna leidde een misverstand in de verdediging zelfs tot de 2-3. We zouden uit een ander vaatje moeten tappen om de wedstrijd te kantelen. Helaas kon BVCB dat andere vaatje nergens vinden. Keihard strijden was gewoonweg niet genoeg vandaag. Het verzorgde voetbal, waar we eerder Excelsior Rotterdam én Excelsior Maassluis mee verschalkten, was jammer genoeg ver te zoeken. De rust in het spel was er simpelweg niet en de lange bal kreeg vaker en vaker de voorkeur.

Het laatste kwartje eindigde in een anticlimax. Het was inmiddels duidelijk dat De Betrokken Spartaan de overhand in de tweede helft had. Niet onverdiend en onverbiddelijk prikten zij dan ook de 2-4 binnen. De minuten ervoor had Raoul ons al met de nodige reddingen in de wedstrijd gehouden, maar de rappe aanvallers van de tegenstander waren nu meedogenloos. Met nog enkele minuten op de klok joegen de trainers vrijwel iedereen naar voren. Een vrije trap moest 2x opnieuw worden genomen. Hieruit scoorde Mounir met een hard schot en even had iedereen aan BVCB-zijde weer een sprankje hoop. Zou het dan toch …? Helaas haalde de tegenstander vrij kort erna de trekker over en was de eindstand van 3-5 een feit.

• Het duurde even voor de teleurstelling plaats maakte voor berusting. Er waren wat tranen en boze gezichten. Er was ongeloof bij het publiek. En ook de prijsuitreiking voelde voor de meesten als een verplichting. Maar toen de jongens eenmaal de kleedkamer uitkwamen, kon er gelukkig weer gelachen worden. Met een medaille om de nek werd er de weg terug in de bus volop gefeest. En zo hoort het!

Mannen, jullie hebben van dit seizoen een feest gemaakt. Wees trots op jullie prestatie, want een finale bereiken, doe je niet elk seizoen. Zaterdag gaan we er tegen Sparta in ieder geval weer volle bak tegenaan!

Verslag: Ron Groenewoud

Meer foto's van deze wedstrijd bekijken, KLIK HIER !