• Xerxes/DZB - BVCB 3 – 1 (2 - 1)

  Ondanks een numerieke meerderheid heeft BVCB geen punten overgehouden aan het duel met Xerxes/DZB. In een pittige tweestrijd waarin de emoties soms hoog oplopen, valt aan beide zijden een vrachtvol gele kaarten en eindigen beide kampen met tien man. BVCB speelt het langst in de volledige formatie. Xerxes moet het ruim 40 minuten met een man minder doen. BVCB is niet bij machte om te profiteren van het overtal, weet de in de eerste helft opgelopen achterstand niet goed te maken en krijgt in de slotseconde zelfs nog een goal tegen.

 • Elroy Wijngaarde en Max van Dijk beginnen in de basis vandaag

  Met een hoge intensiteit en een flink portie bravoure komen beide ploegen uit de startblokken. Het tempo ligt hoog in de beginfase, waarin het aantal overtredingen al snel toeneemt. BVCBdoelman Massimo van Ewijk wordt als eerste op de proef gesteld, middels een vervaarlijk ingeschoten bal van Rutger de Bos. Van Ewijk is goed bij de les en tikt de bal vakkundig over de lat.

  Scheidsrechter Frank Meeuwenoord grijpt na een serie overtredingen al in de 12e minuut naar de gele kaart in zijn borstzak en hoopt met dit signaal zijn grenzen aan te geven. In het vervolg van het duel zal hij nog vele malen naar dezelfde borstzak grijpen. Na een kwartier lijkt de eerste storm iets te gaan bedaren. De thuisclub neemt het heft meer en meer in handen en BVCB moet zich beperken tot verdedigen. Echt in de problemen komt de ploeg van Dick Boereboom niet. Met een krachtige tegenstoot kan BVCB zelfs tot in de buurt van doelman Ferry Hagendijk komen. Na een flitsende individuele actie van Evan Blom kan hij Elroy Wijngaarden wegsteken, die vanaf de achterlijn de bal weet voor te trekken. De voortzetting in net iets te scherp en eindigt zo in de handen van Hagendijk.

  In de tegenaanval schakelt Xerxes snel voorwaarts en dit leidt tot een kans voor Myron Bostdorp. Het lage schot van Bostdorp eindigt op de buitenkant van de paal. Direct hierop volgt weer een tegenstoot van de bezoekers. Wijngaarde vindt met zijn voorzet de in de basis gestarte Max van Dijk, die zijn kopbal niet de juiste richting kan geven.

 • Martijn Stel wordt in deze strijd fors onderuit gehaald, het leverde zijn tegenstander slechts geel op.

  Met een aantal pittige overtredingen over en weer laaien de emoties zowel binnen als buiten de lijnen regelmatig op. De onderliggende sentimenten mogen bekend zijn: spelers uit beide kampen kennen elkaar maar al te goed en Xerxes is de uitschakeling door BVCB in de nacompetitie een paar maanden eerder nog niet vergeten. Hetgeen geen vrijbrief is om fysiek en verbaal te moeten ageren, reageren en provoceren. Zoals vermeld probeert Meeuwenoord de boel te beheersen met waarschuwingen en gele kaarten. Wouter Rieken mag van geluk spreken dat na een forse charge op Martijn Stel de kleur van de kaart geel is.

  In de 36e minuut komt BVCB aan de leiding. Blom heeft een geweldige openingspass in huis, die in eerste instantie net te hard lijkt. Maar Rob Vrijenhoek weet er wel raad mee en vindt vanaf de achterlijn het hoofd van Ricoberto Luijando. De knappe kopbal eindigt via de binnenkant van de paal achter Hagendijk.

  BVCB is niet in staat om de voorsprong lang vast te houden. De ploeg moest in de voorgaande fase al veel hoekschoppen weggeven. Twee hoekschoppen binnen vijf minuten leiden een voorsprong in voor de bewoners van het Faas Wilkes sportcomplex. BVCB is te onrustig in de defensie om adequaat te kunnen anticiperen op de druk van Xerxes. Op zijn eigen achterlijn weet aanvoerder Nick Walbeek de bal niet goed te verwerken, waardoor het speeltuig voor de voeten komt van Nick Slotboom. Zulke buitenkansjes zijn aan de ervaren Slotboom wel besteed. Met een ferme uithaal laat hij Van Ewijk kansloos en trekt met een fraaie treffer de stand gelijk. Een minuut voor de rust kopt de lange centraal verdediger Kai Fens uit een corner ongehinderd de thuisploeg op voorsprong.

  Vijf minuten na de onderbreking komt Xerxes met tien man te staan. Wijngaarde wordt in de diepte aangespeeld door Walbeek en dreigt te ontsnappen aan zijn tegenstander. Bostdorp heeft een overtreding nodig om het gevaar in te dammen, maar moet zijn ingreep bekopen met een gele kaart. Aangezien hij voor rust ook al op de bon werd geslingerd, volgt de rode kaart van Meeuwenoord.

 • Op een voorzet van Rob Vrijenhoek weet Ricoberto Luijando de bal fraai binnen te koppen.

  BVCB voert de druk op de Xerxes-defensie geleidelijk op, maar tot echte kansen leidt dit niet. Schoten van Blom en Walbeek zijn de enige wapenfeiten, die het magere resultaat vormen. Met het inbrengen van Michael de Rooij en Coen Barg probeert Boereboom de druk op het doel van de gastheren verder op te voeren. Het ontbreekt zijn ploeg echter aan creativiteit en fantasie om een bres te slaan in de defensie van de Xerxanen. Naarmate de minuten verstrijken raakt het tiental van Xerxes steeds meer in de overtuiging, dat het BVCB van het lijf weet te houden. Met een groeiende dosis onverzettelijkheid, maar ook tijdrekken en het bespelen van Meeuwenoord wordt alles in het werk gesteld om de voorsprong over de meet te trekken.

  Als de officiële speeltijd zo goed als verstreken is, ontvlamt het duel andermaal. Een ietwat onbesuisde actie van Luijando wordt door de thuisploeg aangegrepen om het te doen voorkomen alsof er zojuist een zware aanslag is gepleegd. De al meerdere malen opspringende en opvliegende “bank” van de thuisploeg laat zich niet onbetuigd in woord en gebaar richting Meeuwenoord. De arbiter trekt als de rookwolken enigszins zijn opgetrokken de rode kaart en laat Luijando vroegtijdig vertrekken richting de koude douche.

  Diep in de extra tijd ontsnapt BVCB aan de definitieve nekslag, als van grote afstand een sluw genomen vrije trap van Slotboom maar rakelings naast het doel van Van Ewijk verdwijnt. In de 96e minuut valt de derde treffer van de thuisploeg alsnog. De ingevallen Lugino Schubert schuift vanuit zijn eigen strafschopgebied de bal zomaar in de voeten van een tegenstander. Het biedt de verder onzichtbare Harold Vrolijk de niet te missen mogelijkheid om de eindstand op 3-1 te bepalen.

 • Met het inbrengen van o.a. Coen Barg probeert Boereboom de druk op het doel van de gastheren verder op te voeren.

  Komende zaterdag speelt BVCB op eigen bodem tegen NSVV en zal uit een ander vaatje moeten tappen, om niet in de onderste regionen van de eerste klasse D te belanden. De ploeg uit Numansdorp boog tegen Sliedrecht een 0-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. Een knappe prestatie, mede omdat NSVV een uur lang met tien man moest spelen.

  Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Elroy Wijngaarde, Mitchell Feijen, Giovanni de Groot (63’ Coen Barg), Martijn Stel (85’ Sten van Dijk), Evan Blom (74’ Adam Boujada), Nick Walbeek (63’ Michael de Rooij) Rob Vrijenhoek, Mike Hollenberg, Max van Dijk (74’ Lugino Schubert), Ricoberto Luijando

  Verslag: HP Goudappel          Foto's: Ronald Kroos  -Meer Foto's-