• BVCB laat zege XerxesDZB in het water vallen

 • BVCB 1 - XerxesDZB 1: 2-2

  Ik weet, het vraagt iets van onze verbeelding. Maar de wedstrijd Feijenoord tegen PSV, in de goudverlichte Kuip, heeft een aantal prachtige parallellen met de match BVCB tegen XerxesDZB. Blakende zon. Supporters die er zin in hebben. Een grillig scoreverloop. De bezoekers zijn de eerste helft de baas op het Sporthoekpad. In het tweede deel van de wedstrijd vecht BVCB zich terug.

  Voor we wat dieper in gaan op de wedstrijd, een kort historisch zijpad. Onze tegenstander is immers niet zomaar een vereniging…

  Xerxes werd opgericht in 1904 door onder anderen leden van de familie Van Koetsveld. Het speelde aanvankelijk aan de Zanddijk. Vanaf 1906 in de Boschpolder.

  In 1931 bereikte Xerxes de 1e klasse, de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. Uiteraard was er grote vreugde, maar ook een probleem. Het veld en de inrichting aan het Groene Wegje voldeden niet aan de eisen van de eerste klasse. De thuiswedstrijden in het seizoen 1931-1932 moesten op het VOC-terrein worden afgewerkt. Maar in augustus 1932 kon het 'westelijke' Xerxes verhuizen, dit keer uit eigen vrij wil, naar een eigen stadion aan de Wilgenplas in Schiebroek.

  In ieder geval tot in het begin van de jaren '20 van de 20e eeuw werd bij Xerxes, net zoals bij veel andere verenigingen naast voetbal ook aan atletiek gedaan.

  De Rotterdamse volkswijk die nu bekendstaat als het Oude Noorden bleek een Xerxaanse kweekvijver van voetbaltalent. Bekende voetballers als Leo Beenhakker, Hans Dorjee, Willem van Hanegem, Nol Heijerman, Rob Jacobs, Wim Lagendaal, Coen Moulijn, Eddy Treijtel en Faas Wilkes droegen de blauw-witte kleuren van Xerxes.

  Xerxes speelde tussen 1954 en 1960 profvoetbal. Na degradatie naar de amateurklasse werd de club in 1961 en 1962 algeheel amateurkampioen en promoveerden de Rotterdammers weer naar de Tweede Divisie. Tussen 1962 en 1967 speelde Xerxes nog eens vijf seizoenen betaald voetbal. In het seizoen 1965-1966 werd promotie naar de Eredivisie afgedwongen. In het seizoen 1966-1967 behaalden de Rotterdammers een verdienstelijke tiende plaats in de hoogste afdeling.

  Een teruglopend ledenaantal en een verhuizing (de HSL-Zuidspoorlijn was gepland over het terrein van Xerxes) noopte de club in 2000 tot een fusie met DZB Zevenkamp.

  In 2010 is het sportpark waar de club speelt opgeknapt. Er kwam een nieuw clubhuis, meer kleedkamers en een kunstgrasveld. Het is bij de heropening vernoemd naar de legendarische voetballer Faas Wilkes en heet Sportpark Faas Wilkes. Sinds 2013 staat er op ons mooie sportpark ook een tribune met 360 zitplaatsen.

 • Goed. We zijn weer in Bergschenhoek. De zon stond hoog aan de hemel. De tap binnen- en buiten liep goed door. De hamburgers gingen als zoete broodjes over de bar. Maîtres de kantine Han en Rob moesten alle zeilen bijzetten. Net als de spelers van BVCB. In de eerste helft liepen ze constant achter het beweeglijke spel van de tegenstander aan. Binnen 25 minuten had hun topscorer er al twee in het mandje liggen. Niemand had raar staan kijken als het er vier of vijf waren geweest. Na ruim een half uur greep Dick Boereboom in. De Kock moest hel veld ruimen voor de Rooij. Deze omzetting zorgde voor wat meer vastigheid en energie. En vlak voor rust een wat gelukkige tegentreffer van Rutten.

 • Hoe anders was de tweede helft. Met de wind in de rug stond er een ander BVCB.  Meer discipline. Meer lef en ook beter voetbal. Zeker in vergelijk met de wat armoedige eerste helft. De trainersstaf brengt Blom, na een aantal wedstrijden schorsing weer van de partij, voor Sinar. En Stork en Walbeek voor de moegestreden Rutten en Eekman. Langzaam werd de druk opgevoerd en ontstonden er hele en halve kansen. Zo’n tien minuten slaat het noodlot wederom toe voor Stel. Wederom een defect aan de schouder. Ondanks het ondertal bleef BVCB drukken en wist de tegenstander zich geen raad met de aanwezige ruimte. Ondanks de luid hoorbare aanwijzingen van hun bank. In de laatste minuut van de reservetijd… toch nog de gelijkmaker. Stork doet zijn oude ploeg met een prachtige lage schuiver flink pijn. En brengt een glimlach op de gezichten van de andere Blauw-witten. Ook hier een speciale vermelding voor Ria de Haas. Als vaste supporter liet zij het Rad van Avontuur prachtig draaien. Goed om te weten dat we zo’n onvermoed in talent hebben…

 • Al met al zijn het bijzondere weken. Verleden week een druk bezocht In Memoriam. Komende zaterdag 14 mei de eerste Holland Plant-BVCB plantjesmarkt. En op donderdagavond 19 mei hebben we een prachtige clubavond. Met hierin een hoofdrol van een oud Xerxaan, Willem van Hanegem. Naast zijn scherpe analyse verkopen we kippen en andere mooie dingen voor de jeugdclubkas en hebben we een megaloterij. Nadere info over de prijzen volgt deze week. Oh ja. We gaan ook nog voetballen. Komende dinsdag een midweeks programma. Om acht uur speelt het vlaggenschip bij RVVH, nr. vier op de ranglijst. En op zaterdag de 14e rijdt de bus richting de Zeeuwse eilanden voor de uitwedstrijd tegen Terneuzense Boys. Mooie bestemmingen voor een zomerse pot voetbal.

  Hulpverslaggever: Ronald Helder

  Meer foto's van Ronald Kroos, klik Hier