• BVCB – Xerxes/DZB 1 - 1 (1 - 0)
    Na een boeiend duel, met af en toe goed voetbal, voegen BVCB en Xerxes een punt bij aan hun totaal. Een vermakelijke wedstrijd dus, waarin BVCB de boventoon voert in de eerste helft en de Rotterdammers na rust de betere ploeg zijn. Over het geheel genomen kent de thuisclub de betere kansen, alhoewel het enige doelpunt voortkomt uit een strafschop. Enige smet op de soms stevige tweestrijd is de rode kaart in de slotminuut voor de overigens goed spelende Mitchell Feijen.

Al vroeg in de wedstrijd is duidelijk te zien dat de coaches van beide ploegen hun huiswerk goed hebben gedaan. Er ontstaan koppeltjes en wederzijds zijn de sterke kanten, maar ook de zwaktes, bekend, waarop de spelers duidelijk kunnen anticiperen. Het levert een bij vlagen boeiend schouwspel op, met voetbal dat aangenaam is om naar te kijken, voor de toeschouwers die lange tijd ook nog eens genieten van een prettig zonnetje.

Het eerste kansje van de middag is voor BVCB. Een vrije trap van Joshua Vermeer wordt ingekopt door Michael de Rooy. Het levert na vijf minuten het eerste , maar zeker niet laatste, werk op voor Xerxesdoelman Ferry Hagendijk.
    De eerste dreiging van de kant van Xerxes komt van Wembley Paulino Reyes, die geen strobreed in de weg gelegd wordt en tot ver in het Hoekse zestienmetergebied mag soleren. Er is echter geen Xerxaan aangesloten om zijn goede voorbereidende werk af te ronden.

Na ruim een kwartier moet Hagendijk al zijn talenten aanspreken om zijn doel schoon te houden. Opnieuw ligt een vrije trap van Vermeer aan de basis van het Hoekse gevaar. Nu is het Rob Vrijenhoek die met een kopbal dichtbij de openingstreffer is. Een meer dan voortreffelijke safe van de Rotterdamse goalie voorkomt dit echter.

Ook de redding van Hagendijk die hier op volgt mag er zijn. BVCB komt na een schitterende aanval over links met een voorzet van Vermeer gevaarlijk voor het Rotterdamse doel. De kopbal van Vrijenhoek is prima, evenals het adequate antwoord van Hagendijk. De corner die hierop volgt levert een overvol strafschopgebied op, waar in de mêlee van spelers een handsbal wordt geconstateerd door arbiter Peter de Waard. Het nemen van de penalty wordt gegund aan Vermeer, die deze feilloos verzilvert. Na vier seizoenen op het Hoekse middenveld te hebben gespeeld, vormt de wedstrijd tegen Xerxes/DZB zijn slotakkoord. De immer bescheiden en rustige middenvelder vertrekt samen met zijn Spaanse vriendin naar Spanje waar hij gaat studeren en werken. Het moet raar lopen als hij komend seizoen niet op een van de Spaanse voetbalvelden te bewonderen is.

Na een vermakelijk eerste half uur, volgt een kwartier waarin nog eens blijkt dat BVCBcoach Dick Boereboom en zijn collega Tom Rietberg hun zaakjes aardig op orde hebben. Het levert een fase op waarin weinig kansen ontstaan en beide doelmannen nauwelijks hoeven op te treden. Sowieso heeft BVCBdoelman Van Ewijk nauwelijks iets te duchten gehad van de tegenstander. Het grootste Rotterdamse gevaar vormt een kopbal van aanvoerder Fens die rakelings naast gaat.

De tweede helft is slechts luttele minuten oud of BVCB creëert de eerste mogelijkheid. Evan Blom zet goed door over links en legt de bal terug op Ricoberto Luijando. Ondanks dat de rappe aanvaller de bal niet optimaal raakt, treft die toch bijna doel. De bal hobbelt echter vanuit BVCB-optiek langs de verkeerde kant van de paal.

Na een uur voetbal gaat de wedstrijd langzaam kantelen en gaan de gasten meer en meer nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Bij het eerste serieuze optreden van Van Ewijk waarin hij gestrekt de lucht in moet komt hij in botsing met Orlano Stewart. Beiden moeten flink worden opgelapt door de verzorgers, maar kunnen gelukkig de wedstrijd voortzetten.

De eerste echt grote kans voor Xerxes doet zich een kwartier voor tijd voor. Stewart speelt zich knap vrij en heeft goed het oog op de geheel vrij staande Ninos Gouriye. Het schot van de Rotterdamse invaller gaat huizenhoog over.
    BVCB krijgt in de tweede helft nauwelijks serieuze doelkansen. Een van de weinige mogelijkheden is er één van De Rooy, die zijn eigen kans creëert door middel van zijn bekende sleurwerk. Tussen twee verdedigers in komt de lange aanvaller tot een verrassende omhaal die eindigt op het dak van het Rotterdamse doel.

Met nog ruim tien minuten speeltijd komt Boereboom met een dubbele wissel. De moegestreden, goed spelende Leon van den Berg (ex-Xerxes/DZB) wordt vervangen door Menno Vooges en Luijando maakt plaats voor Coen Barg. Twee minuten na de wissels countert Xerxes/DZB naar de gelijkmaker. Vooges is zijn directe tegenstander Gouriye kwijt, die hier optimaal van profiteert. Met een ferme uithaal van net buiten de Hoekse “zestien” laat hij het lederen speeltuig achter de kansloze Van Ewijk in de kruising ploffen.

In de zeven minuten toegevoegde speelminuten die De Waard laat spelen, is BVCB nog het dichtst bij de winst. Kopballen van De Rooy en Barg gaan allebei over het doel van Hagendijk. Tussen de twee hoekschoppen waaruit de kansen volgen, laat Mitchell Feijen zich provoceren en reageert met een verkeerde impuls. Na overleg met zijn assistent haalt De Waard de rode kaart uit zijn kontzak en moet Feijen vlak voor het eindsignaal inrukken. Het is een zuur einde voor de centraal verdediger, die juist terug kan zien op een uitstekend optreden.
    Met voor beide ploegen een punt zijn de meeste toeschouwers het er over eens dat het recht doet aan het spelbeeld. BVCBaanvoerder Hollenberg heeft er echter nog lang de smoor in dat zijn ploeg niet beter is omgegaan met de kansen die het heeft gekregen.

Volgende week neemt BVCB – vijfde op de ranglijst- het in Krimpen aan den IJssel op tegen nummer vier DCV. De verrassende promovendus sleept tegen laagvlieger Nieuw Lekkerland in de slotfase een gelijkspel uit het vuur. DCV speelt het laatste kwartier met tien man, maar weet toch in de 90e minuut de 2 – 2 te produceren.

Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Mitchell Feijen, Giovanni de Groot, Leon van den Berg (79’ Menno Vooges), Evan Blom (69’ Ferdi Sinar), Joshua Vermeer (88’ Giovanni Lunger), Rob Vrijenhoek, Mike Hollenberg, Michael de Rooy, , Jeremy de Hoog, Ricoberto Luijando (79’ Coen Barg)

Verslag: HP Goudappel        Meer foto's van Kees Ruigrok, klik hier!