• Xerxes/DZB - BVCB 1 – 2 (0 - 1)
  Nog geen twee weken speelde BVCB het competitieduel tegen Xerxes/DZB en verliest dan met 3-2. Ondanks de kleine nederlaag reisde BVCB vol zelfvertrouwen af naar Rotterdam-Zevenkamp. Nu betrof het de eerste ronde in de nacompetitie om promotie naar de vierde divisie. De Hoeksenaren leggen in een goede eerste helft de basis voor een 1-2overwinning. Een uitstekende prestatie die mag worden toegeschreven aan het gehele collectief.

  BVCBtrainer Dick Boereboom heeft het afgelopen seizoen flink moeten puzzelen om een volwaardig elftal binnen de lijnen te krijgen. De vele blessures noopten de coach om een beroep te doen op spelers uit BVCB2 en O23. Of spelers die wel fit waren, moeten opstellen op posities die ze eigenlijk niet gewend zijn. Hoe anders is dat nu, aan het eind van het seizoen? Op twee langdurig geblesseerden spelers na (Roy Eekman en Nick Walbeek) kan Boereboom een beroep doen op een fitte selectie. Daarbij komt dat Boereboom zich, in samenwerking met zijn technische staf, gedegen had voorbereid op het treffen op sportpark Faas Wilkes. Zo hield hij zijn twee buitenspelers Blom en Sinar op de bank en posteerde Rob Vrijenhoek op de rechtsbuiten. Op deze manier wilde hij het opkomende gevaar van linksback Mulder indammen.

  Dan was de keuzestress bij zijn collega Tom Rietberg een stuk groter: drie van zijn basisspelers moesten verstek laten gaan o.a. in verband met vakantie.
  In de eerste tien minuten is BVCB iets meer in balbezit dan de gastheren. Het leidt tot twee ongevaarlijke schoten van afstand. Coen Barg schiet meer dan ruim naast en het schot van Vrijenhoek vanuit de tweede lijn is te zwak om doelman Hagendijk te verontrusten.

  Vervolgens komt Xerxes/DZB er een keer goed uit via een vlotte combinatie tussen de creatieve Nick Slotboom en Sjacco Meijer. De laatste wordt een halt toegeroepen door de goed uit zijn doel komende keeper van BVCB Massimo van Ewijk.
  In de 17e minuut komt BVCB op voorsprong via een curieus doelpunt. Een Hoekse corner wordt niet optimaal verwerkt door de Zebra’s en de bal wordt opnieuw ingebracht door Coen Barg. Mitchell Feijen kopt de bal in het doelgebied goed door en vindt Ricoberto Luijando, die nagenoeg op de doellijn staat. De vraag is of Luijando de bal nog beroert, anders zou het buitenspel zijn. Grensrechter Mario Kwaytaal is stellig van mening dat dit niet het geval is en dus leidt BVCB met 0-1. Luijando is na afloop eerlijk in zijn antwoord: “Ik maakte de 0-1….in buitenspelpositie”. Er zal nog veel over worden nagepraat o.a. door Rietberg die bij het verlaten van het veld in de rust het nodige commentaar heeft op de beslissingen van scheidsrechter Groenewegen.

  Halverwege de eerste helft slaat even de vlam in de pan in het soms stevige duel. Xerxes komt goed weg met enkel een gele kaart, daar waar een andere kleur wellicht niet had misstaan. In het laatste kwartier voor rust komt Xerxes steeds meer in balbezit, maar is het nog wachten op de eerste kans van de thuisclub. BVCB komt er af en toe goed uit, maar een beslissende eindpass blijft uit, waardoor ook aan Hoekse kant weinig kansen vallen te noteren. De grootste mogelijkheid is nog voor Luijando die net te ver moet uitwijken om een pass van Barg te verwerken, waardoor de inzet van dichtbij op de buitenkant van de paal belandt.
  De eerste en enige grote kans aan de kant van Xerxes komt voort uit een corner in de 38e minuut. De uitstekende kopbal van Kai Fens suist voorlangs het Hoekse doel naast.

  De start van de tweede helft geeft twee kansen te zien verdeeld over beide kampen. Rietberg heeft zijn elftal enigszins omgezet en heeft o.a. Wembley Paulino Reyes ingebracht, die goed invalt als rechtsbuiten. In een combinatie met Meijer doorklieft hij al vroeg in de tweede helft de Hoekse defensie. De afwerking van Reyes laat echter veel te wensen over. Aan de andere kant van het veld heeft de goed spelende Giovanni de Groot een prima pass in huis waarmee hij Luijando wegstuurt. De rappe buitenspeler komt tot diep in de Rotterdamse afweer, maar wordt gestuit door Hagendijk.

  Jeremy de Hoog mag in minuut 56 een corner nemen, die bij de eerste paal op knappe wijze wordt ingekopt door Michael de Rooij. De bal vliegt over alles en iedereen in de verre kruising en zet BVCB op 0-2.

  Na de tweede tegentreffer moet Xerxes meer opportunistisch gaan spelen om op zoek te gaan naar de aansluiting. Er doen zich steeds meer overtredingen voor, die dan weer wel en dan weer niet bestraft worden door Groenewegen. Het leidt tot irritatie bij onder meer Luijando, die een paar keer slachtoffer is van een aantal kleine vergrijpen. Boereboom doet wat hij moet doen en neemt zijn pupil in bescherming door hem te wisselen voor Evan Blom.

  De Zevenkampse Boys gaan met man en macht op zoek naar het doel van van Ewijk, maar komt daar voor alsnog amper in de buurt. Een kopbal van Soefian de Koning wordt uitstekend gepareerd door de Hoekse doelwachter. De bal kent vele omzwervingen binnen de ploeg van Rietberg, alvorens er iets concreets wordt ondernomen. Uiteindelijk eindigt het weer met een kopbal nu van Meijer, die een metertje naast mikt.

  Met nog een kwartier op de klokken wisselt Boereboom vier van zijn spelers. Dirk Bleichrodt vervangt Barg en Leon van den Berg neemt de plaats in van de moe gestreden De Groot. Een handvol minuten later moet Martijn Stel de strijd staken vanwege flinke kramp. Niet verwonderlijk als men in ogenschouw neemt dat dit duel pas het tweede is na een seizoen lang blessureleed. De ook weer herstelde Nick Mahieu is zijn vervanger. Door het inbrengen van Ferdi Sinar voor Vrijenhoek gokt Boereboom op de snelheid van Sinar, wat goed van pas kan komen in de fase waarin zijn ploeg behoorlijk onder druk komt te staan.

  Ondanks het aandringen van de thuisclub komt de voorsprong van de Hoeksenaren nooit echt in gevaar en slaagt de Hoekse defensie er steeds weer in om de opponent van scoren af te houden. Tot de 92e minuut waarin een knappe kopbal van Fens de 1- 2 betekent. Wat volgt zijn nog drie spannende minuten, waarin echter niet meer gescoord wordt.

  Met de ultieme teamprestatie plaatst BVCB zich voor de volgende ronde van de nacompetitie. Op zaterdag 3 juni a.s. moet BVCB op bezoek bij RVVH in Ridderkerk. De aftrap van het bij voorbaat al interessante duel is om 14.30 uur.

  Opstelling BVCB: Massimo van Ewijk, Mitchell Feijen, Giovanni de Groot (75’ Leon van den Berg), Martijn Stel (80’ Nick Mahieu), Coen Barg (75’ Dirk Bleichrodt), Rob Vrijenhoek (80’ Ferdi Sinar) Mike Hollenberg, Michael de Rooij, Menno Vooges, Jeremy de Hoog, Ricoberto Luijando (69’ Evan Blom)

  Verslag: HP Goudappel      Foto: Rick den Outer