• Nieuwenhoorn – BVCB 3 – 3 (1 – 0)

  In een, vooral in de tweede helft, kletsnat Hellevoetsluis bindt BVCB de strijd aan met Nieuwenhoorn. Het vermakelijke duel kent twee gezichten. In de eerste helft zijn het de gastheren die de lakens uitdelen, in de tweede helft zijn het de Hoeksenaren die de tegenstander met goed voetbal de wil oplegt. Mede door het grillige scoreverloop is lange tijd niet te zeggen wie de wedstrijd gaat beslissen. Tot ver in blessuretijd lijkt BVCB aan het langste eind te gaan trekken, maar een late strafschop bezorgt Nieuwenhoorn alsnog een punt.

  Vanaf het eerste moment dat de bal rolt, ontvouwt zich een vrij open wedstrijd. Er staan twee elftallen op het natte kunstgras, die graag willen voetballen vanuit de opbouw. Twee elftallen ook, die elkaar in de beginfase aardig in evenwicht houden.

  Ten opzichte van vorige week heeft BVCBtrainer Dick Boerenboom zijn elftal op drie plaatsen gewijzigd. Nick Mahieu start op zijn favoriete linksbackplaats in plaats van Martijn Stel, die de afgelopen week niet heeft kunnen trainen. Mitchell Feijen vormt, na een wedstrijd schorsing, met Mike Hollenberg het centrale verdedigingsduo. En Michael de Rooy start als spits, bij afwezigheid van Jeremy Stork, vanwege droevige familieomstandigheden.

  BVCB vindt als eerste de weg richting het doel van de tegenstander. Nick Walbeek speelt met een handig passje Joshua Vermeer in, die de mogelijkheid heeft om op doel te schieten, maar er voor kiest, om de bal af te leggen op De Rooy. Zijn schot wordt gestuit door Yannick O’Callaghan.

  Langzaam maar zeker neemt Nieuwenhoorn het initiatief. Met name Costa-de Brito en Gomes Almeida krijgen te veel vrijheid om kwistig met openingspasses en handige acties de Hoekse verdediging op de proef te stellen. Na exact 15 minuten spelen, leidt foutief inspelen aan Hoekse kant de eerste grote kans voor Nieuwenhoorn in. Gomes Almeida ontvangt net buiten het Hoekse strafschopgebied de bal van Costa- de Brito, slalomt het zestienmetergebied in en omspeelt Mahieu en Vermeer alsof ze er niet staan. Met zijn linker krult hij vervolgens vakkundig de bal met een fijne boog langs keeper Wesley van der Molen, 1 – 0.

  Het doelpunt luidt een fase in waarin de spelers van Nieuwenhoorn elkaar net iets gemakkelijker vinden, waar bij Costa-de Brito en Winterberg de architecten zijn. Routinier Gomes Almeida is vaak goed aanspeelbaar en verdeelt met diverse slimmigheidjes het spel verder. Tot grote kansen leidt het overwicht nog niet. Sterker nog het is BVCB dat in die periode een goede kans creëert. Over de linkerkant komt Mahieu goed door en verschaft zich voldoende tijd om een afgemeten voorzet af te leveren. Hij vindt het hoofd van De Rooy, maar diens kopbal mist elke goede richting.

  Na ruim een half uur krijgt de thuisploeg een enorme kans om de voorsprong te verdubbelen. Gelijk aan de inleiding van de eerste goal, mag nu Paula de Hoekse defensie doorklieven, om vervolgens Burger een niet te missen kans te bieden. De mogelijkheid blijkt echter wél te missen: het schot van Burger suist van dichtbij hoog over het Hoekse doel.

  Even later doet zich ter hoogte van de middenlijn een akelig incident voor. Bij een kopduel tussen Giovanni Lunger en Gomes Almeida knallen beide spelers met de hoofden tegen elkaar. De speler van Nieuwenhoorn krabbelt als eerste weer op en bij hem valt de schade mee. Lunger heeft heel veel pijn en na vier minuten behandeld te zijn, is de diagnose dat zijn neus is gebroken. Martijn Stel is de vervanger van de ongelukkige Lunger.

  Op slag van rust heeft De Rooy de gelijkmaker op zijn schoen. De lange spits ontvangt de bal van de sterk spelende Vermeer en kan vrij richting het Nieuwenhoornse doel. Met de binnenkant van de schoen plaats De Rooy de bal langs doelman Özrak, maar tevens langs de verkeerde kant van de paal.

  BVCB komt na het verkwikkende bekertje thee goed uit de kleedkamer, zoals dat zo mooi heet. In dit geval (vanwege de Coronamaatregelen) uit de kleedkamers. Binnen twee minuten ligt de bal in het doel van de club van trainer Ron van der Berg, die vanwege een schorsing niet op de bank mag plaats nemen. Mike Hollenberg stuurt met een perfecte lange pass, Ayrton Verlaan in de diepte. Verlaan schat de bal op juiste waarde in en op volle snelheid laat hij Wolters achter zich. Verlaan behoudt de rust en het overzicht en plaats de bal perfect in de verste hoek van het vijandelijke doel.

  Lang kan BVCB niet genieten van de sterke opening en de gelijkmaker. Vanaf de aftrap sticht Nieuwenhoorn gevaar in de Hoekse afweer, die nog niet bij de les is, na de treffer van Verlaan. Dabaghian kopt de bal door op de volledig vrij staande Winterberg, die niet aarzelt en vol met de wreef uithaalt en Van der Molen kansloos laat.

  BVCB is heel even aangeslagen, maar herpakt zich al snel. Met veel meer strijd en energie, dan in het eerste bedrijf, krijgt het steeds meer grip op de tegenstander. Het duel komt dan in een fase waarin de elf van Boerenboom het voor het zeggen heeft. Ook de zogenaamde “tweede bal” is veel vaker een prooi voor de Hoeksenaren. Wijlen Johan Cruijff zou hier over zeggen: “En als wij de bal hebben, kunnen hun nooit scoren”. BVCB weet wel raad met het balbezit en met goed voetbal wordt Nieuwenhoorn de duimschroeven aangedraaid. Het leidt tot diverse mogelijkheden op de gelijkmaker. De Rooy teistert met een ferme uithaal de vuisten van Özrak en even later ligt de doelman goed in de weg bij een schuiver van Evan Blom. Ook het fraaie diagonale schot van Walbeek is een prooi voor de van Rijsoord overgekomen goalie, die zijn ploeg door een lastige fase loodst.

  De rol van een doelman is immer kwetsbaar: zo ben je de held om op het andere moment de schlemiel te zijn. Een hoog genomen vrije trap van Rob Rutten lijkt een eenvoudige prooi voor Özrak te zijn. Mede door kletsnatte handschoenen en een even natte bal, laat de doelman het speeltuig uit zijn handen glippen. De Rooy die na genoeg neus aan neus staat met de onfortuinlijke keeper is er als de kippen bij om de bal het nodige zetje te geven om tot gelijkmaker gepromoveerd te worden, 2 – 2.

  BVCB blijft na de gelijkmaker de betere ploeg. Toch weten de Hoeksenaren het overwicht niet te vertalen in doelrijpe kansen. Naarmate het einde van het kletsnatte duel nadert, wordt de greep op Nieuwenhoorn wat losser. Maar dan laat de voor Verlaan in het veld gekomen Ricoberto Luijando van zich spreken. De rappe aanvaller maakt zich los van zijn tegenstander en besluit om van een paar meter buiten het zestienmetergebied verwoestend uit te halen. De bal wordt onderweg nog licht met de vingertoppen beroerd door Özrak, maar dat kan niet voorkomen dat de bal als een granaat in de verste kruising slaat.

  De vraag is dan hoeveel minuten extra tijd scheidsrechter Stuurman bij zal tellen bij de dan nog twee minuten officiële speelminuten. Het worden er vijf, wat voor BVCB net een minuut te lang zal zijn. In de 94ste minuut wordt binnen de beruchte lijnen Gomes Almeida in de tang genomen door Feijen en Van der Haas. De 32-jarige spits van Nieuwenhoorn gaat maar al te graag richting het kletsnatte kunstgras. Schuurman kan niet veel anders dan de bal op de stip leggen. Winterberg plaats de bal feilloos in de andere hoek, die Van der Molen kiest.

  De late gelijkmaker leidt uiteraard grote blijdschap in bij de thuisclub, die in de slotfase nog een punt zeker stelt. Bij BVCB strijden teleurstelling en woede om voorrang. Maar als de eerste emoties tot bedaren zijn gekomen, kan de conclusie getrokken worden dat de uitslag recht doet aan beide ploegen.

  Het is elke week weer afwachten of er een volgend weekend ook nog gevoetbald kan worden. Mochten onze landbestuurders aanstaande dinsdag geen roet in het eten gooien met aanvullende maatregelen voor de sport, dan wacht BVCB opnieuw een uitduel. Op het terrein aan de Hazelaarsweg in Schiebroek speelt BVCB de regioderby tegen Neptunus Schiebroek dat deze zaterdag tegen een afgetekende 3 – 0 nederlaag tegen Brielle liep.

  Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Giovani Lunger (40’ Martijn Stel), Mike Hollenberg, Nick Mahieu, Evan Blom (89’ Dennis van der Haas), Nick Walbeek, Joshua Vermeer, Rob Rutten, Ayrton Verlaan (75’ Ricoberto Luijando), Mitchell Feijen, Michael de Rooy

  Verslag: HP Goudappel                Meer foto's van Ron van Bekkum