• Let op! Dit artikel bevat advertorials…

  Het was een kwestie van geduld, maar uiteindelijk verscheen het eerste doelpunt pas in de 51ste minuut op het virtuele scorebord. Voor de kanaries uit Ouderkerk aan den IJssel was dat de aanleiding om óók te gaan voetballen en wat verder van het eigen doel te acteren, want gedurende de eerste vijfenveertig minuten was het nauwelijks van de eigen speelhelft gekomen, loerend op een uitbraakpoging (ook wel “counter” genoemd), leunend op de eigen verdediging om BVCB 3 het scoren te beletten. 

 • Mick Ruigrok, voorzien van de door You-You (Heb jij ook zoveel kleding in je kast liggen die je eigenlijk niet meer draagt? Maar kost het je te veel tijd en moeite om alles online te verkopen? Tegelijkertijd vind je het ook zonde om alles zomaar weg te doen. Dan heeft You-You de oplossing! Die nemen alles uit handen en verkopen jouw kleding; check: www.you-you.nl) ter beschikking gestelde aanvoerdersband, was de man die vanuit de achterhoede de opbouw voor zijn rekening nam en zodoende Robin Monsma wegstuurde langs de rechter zijlijn in de vijfde minuut van de wedstrijd. 

 • Die wist de door de nummer 3 van Spirit zwaarbewaakte Bram Spuijbroek te bereiken middels een puike voorzet. Een voetje van Spirit nummer 12 voorkwam dat Bram de bal achter de doellijn kon deponeren.
  BVCB beukte op de defensie van Spirit.
  Koen Barg maakte zich los van zijn directe tegenstander in de 23ste minuut. Dit tot grote schrik van de Krimpenerwaardse grensrechter, die zich voorafgaand aan de wedstrijd in een professioneel scheidsrechter tenue had gehesen en meteen zijn vlag omhoogstak. 

 • “Gelukkig” scoorde Koen niet, want dit vlagsignaal had natuurlijk een hoop gezanik en gezeur opgeleverd als het doelpunt was toegekend. Dat gezanik en gezeur tegen de prima fluitende scheidsrechter kwam er uiteindelijk toch wel, toen het niet helemaal volgens Ouderkerks plan verliep gedurende het verloop van de wedstrijd, maar laten we daar verder maar geen gewag meer van maken.
  Dezelfde Koen Barg, trof even later twee keer het lichaam van de Spirituele doelman in een tijdsbestek van 3 seconden, maar de bal wilde er eenvoudigweg niet in.
  Vrije trappen en hoekschoppen hadden geen doelpunten tot gevolg; wel wat situaties die het karig aantal aanwezige toeschouwers (#coronamaatregelen) deed opveren.
  Dat opveren deed men ook in de 37ste minuut toen de altijd alerte Sten van Dijk de bal onderschepte en meegaf aan Remco van der Haas. Na een lange reeks van balcontacten in Bergschenhoekse gelederen, waarmee de Ouderkerkse defensie werd ontrafeld, werd de bal uiteindelijk door Nick Mahieu in het doel gewerkt, maar eerdergenoemde grensrechter was alweer bezig met zijn vrijheidsbeeld-imitatie. Scheidsrechter Cifci volgde het klemmende advies op en zo bleef het 0 – 0.
  BVCB bleef in de aanvalsmodus met heel veel ruimte achter de verdediging, een ruimte waar maar zelden een Spirit speler te bekennen was, omdat de gasten niet het vermogen hadden om vanuit de verdediging om te schakelen naar de aanval.

 • In de tweede helft veranderde dat. Spirit moest wel, omdat BVCB in de beginfase van de tweede helft de score had geopend, nadat Spirit twee hoekschoppen had overleefd en de doelman tot twee keer toe een bal in een reflex, van dichtbij geschoten door Nick Mahieu en even later door Jeffrey Bos uit het doel had weten te werken.
  In de eerste zes minuten van de tweede helft was BVCB alleen nog maar aan het voetballen geweest in het zestienmetergebied van Spirit. Het kon niet anders dan dat er een doelpunt zou vallen. En dat gebeurde dan ook. 

 • Ondanks dat de kale grensrechter weer met zijn vlag stond te wapperen, wees de scheidsrechter naar de middenstip, nadat Bram Spuijbroek de bal van dichtbij de getormenteerde verdediging het nakijken had gegeven.
  BVCB dus op voorsprong en Spirit die de speelwijze moest veranderen, wilde het niet met nul punten uit Bergschenhoek vertrekken.
  En zo ging het ook. Spirit trok met meerdere mannen naar voren. De ruimtes werden groter en BVCB, met het logo van de Houtlijn voorop de shirts (Als familiebedrijf biedt houtleverancier De Houtlijn in Berkel en Rodenrijs al ruim 25 jaar uitsluitend de beste houtsoorten met service en een persoonlijk advies voor elk project) moest zich aanpassen. Dat ging niet zomaar vanzelf, waardoor BVCB de eerste (en laatste) kans op een Spirits doelpunt moest toestaan toen een vlammend schot het zijnet naast doelman Mark Gaerthe deed opbollen. Gelukkig voor de thuisspelende ploeg bolde het net op naar de binnenkant.

 • Een iedereen-doet-maar-wat fase brak aan, maar aanwijzingen vanaf de zijkant (trainer/coach Rob Lexmond) en vanuit het doelgebied (Mark Gaerthe) zetten BVCB weer op het juiste spoor.
  Een vrije trap, genomen door Robin Monsma, vormde de inleiding voor het tweede en laatste doelpunt van de wedstrijd. Vanaf de een meter of 30 belandde de bal in het doelgebied. Vermetele pogingen van de nummer 12 om het ding weg te rossen mislukten,

 • waarna uiteindelijk na wat rommelige balcontacten Bram Spuijbroek de bal, laag over de grond in de verre hoek deponeerde.
  Spirit ging op zoek naar het aansluitingsdoelpunt. Een doelpunt wat koste wat kost voorkomen diende te worden, want eenieder weet: bij 2 – 1 zou Spirit in ‘striking distance’ komen en vleugels krijgen. Een 3 – 0 zou de genadeklap zijn geweest, maar zover kwam het niet, hoewel Robin Monsma er dichtbij was, toen hij zijn bal oog in oog met de doelman, naast het doel zag verdwijnen. 

 • Een vrije trap vanaf de zijkant van het zestienmetergebied had ook zomaar het derde doelpunt op kunnen leveren, maar de bal werd aangeraakt en vloog daardoor rakelings langs de verre doelpaal over de achterlijn. De corner leverde niks op, behoudens een deuk op de motorkap van een geparkeerde auto naast het voetbalcomplex.
  BVCB bleef tot het einde toe de aanval zoeken. Waarom Spirit dan niet profiteerde van de ruimte achter de Bergschenhoekse verdediging? Dat is een vraag voor de analisten. Het antwoord zou kunnen zijn dat Spirit er niks van bakte; een ander antwoord zou kunnen zijn BVCB was gewoon oppermachtig deze middag.

  BVCB 3:
  Coen Barg (Thomas Kocabas 84’), Sten van Dijk (Jordan Ekhorst 64’), Nick Mahieu, Bram Spuijbroek, Roy van Bragt (Jeffrey Bos 12’), Robin Monsma, Jeroen Hulzebos, Remco van der Haas, Mick Ruigrok, David van der Sluijs, Mark Gaerthe.

  Willem Dickhoff
  Foto’s: Gerard Lexmond