• In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen veegde BVCB 3 met een enorm krachtsverschil SVS 2 van de mat. Eén van de voorbereidselen voor deze wedstrijd had al een week daarvoor plaatsgevonden toen een BVCB-spion gehuld in een hoodie met capuchon op hetzelfde sportpark als waar beide ploegen vandaag acteerden, informatie had vergaard. 

 • De conclusie was dat ook SVS 2 (nog) niet beschikt over een vaste personeelsbezetting. Hetzelfde geldt voor BVCB 3. Ook daar enkele namen op het wedstrijdformulier, die eerder nog niet stonden vermeld op bekerwedstrijdformulieren van voorbije weken.
  Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was een hoekschop voor SVS, nadat een voorzet door Jeroen Hulzebos onschadelijk was gemaakt. 

 • De bal vertrok vanaf de hoekvlag en kwam neer bij de andere hoekvlag alwaar Nick Mahieu het balbezit eenvoudig overnam van de Capelse rechtshalf die mee naar voren was opgekomen.
  BVCB nam het initiatief. Een orkaan van energie raasde door het elftal toen de aanval werd gezocht, wat een fascinerend schouwspel opleverde. Toen Robin Monsma in de 16e minuut op zorgvuldige wijze een vrije trap tot doelpunt had gepromoveerd (een geplaatste bal langs de muur, over de grond, in de verre hoek) had BVCB al met 0 – 3 voor kunnen staan. Coen Barg had de vuisten van de doelman al getest en tegen een verdediger aangeschoten die op de doellijn stond en Bram Spuibroek had zijn bal langs de kruising zien zeilen, nadat het projectiel enigszins per ongeluk van richting was veranderd.

 • De reden dat Robin Monsma die vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied mocht nemen was een overtreding op Sten van Dijk. Ongrijpbaar met de bal aan de voet was Sten al ver doorgedrongen in vijandelijk gebied. Nog voor hij het zestienmetergebied in kon slalommen, bleek een overtreding de enige manier om hem af te stoppen.
  Bram Spuibroek probeerde het enkele minuten later van afstand. En met succes. 

 • Vanaf een meter of 20 schuin voor het doel, ging bal met grote snelheid naar de verre hoek, waar de 1 meter 60 lange doelman geen antwoord op had. Nou had een doelman van 2 meter 10 dat ook niet gehad, om niets af te doen op het kwaliteitsgehalte van het doelpunt.
  En zo stond BVCB met 0 – 2 voor in de 25ste minuut. En twee minuten later met 0 – 3, nadat Bram Spuibroek zijn kunstje herhaalde en de bal vanaf dezelfde positie wéér het doel in schoot, maar nu aan de andere kant en iets lager van de balende doelman.
  Deden de Schenkelaren nog wat terug? Een hoekschop in de 30ste minuut zou gevaar hebben kunnen opleveren voor het doel van BVCB, ware het niet dat de bal, net als de vorige keer, bij de hoekvlag aan de andere zijde van het veld terecht kwam. Van lering van wat eraan voorafgegaan was, was dus geen sprake.

 • Natuurlijk kwamen de gastheren bij vlagen ook wel aan aanvallen toe, maar echt iets in de melk te brokkelen hadden ze niet. Een schietkans werd er aan ze gegund, maar de bal trof een in de weg staande teamgenoot die in de baan van het afstandsschot stond, zodat doelman Gaerthe zelfs niet hoefde in te grijpen. BVCB gaf SVS zo nu en dan de gelegenheid om aan te vallen, zodat er dan ruimte ontstond achter de mee opkomende verdediging. 

 • Een ruimte waar dan “met name” (stopwoordje van Mario Been) Robin Monsma gebruik van maakte. Een met een gele kaart bestrafte overtreding was noodzakelijk om hem af te stoppen.
  Het vierde doelpunt zou nog voor de pauze hebben kunnen vallen, ware het niet dat de bal het zijnet trof terwijl het lege doel er uitnodigend bij stond. Van welke schoen dit schot afkomstig was? Dat is de huiskamervraag van deze week.

  Het was in ieder geval hét gespreksonderwerp tijdens de rust in de coronaproof-kantine.

  De Schenkelse doelman die er al een paar keer niet goed uit had gezien in de eerste helft, was nu ineens wél in staat om een bal uit zijn doel te tikken. Dit tot teleurstelling van Jeroen Hulzebos die met gevoel het doel van grote afstand onder vuur had genomen.
  Door de riante voorsprong kon BVCB het zich permitteren om het wat rustiger aan te doen in het tweede bedrijf en dat kwam het kijkspel niet ten goede op het monotoon
  gekleurde kunstgrasveld.

 • Het in de zon suffende publiek veerde pas weer op toen SVS-nummer 15 zich klaar maakte om een vrije trap te nemen vanaf de rand van het zestienmetergebied. De scheidsrechter zette de BVCB vijfmansmuur wat verder weg. (Is het u ook opgevallen? De muur staat áltijd te dichtbij. Er is nog nooit een scheidsrechter geweest die de muur liet staan zoals de spelers deze hadden bedacht. Maar dit terzijde.) De muur stond uiteindelijk goed zo bleek, want de bal ging er overheen en daalde pas toen het achter vangnet op bolde.

 • Traag sleepte de wedstrijd zich voort. Pas nadat Robin Monsma door middel van een schitterend doelpunt (lob over de doelman 57ste minuut), de wedstrijd had gereanimeerd kwam er weer wat scherpte in de Bergschenhoekse ploeg, maar ook SVS bleef voetballen. Het defensie-ensemble onder leiding van Mick Ruigrok hield stand en kon met regelmaat na verdedigende acties te bal afleveren aan de middenvelders.
  De mannen met een lege accu werden vervangen door vers materiaal, hetgeen ook weer wat meer elan in de ploeg bracht.
  Nadat Bram eerst nog eens op de voetzolen van de achterovervallende keeper had geschoten, noteerde hij in de 77ste minuut doelpunt nummer 5, na goed voorbereidend werk van Walid Chettou. Van dichtbij schoot Bram de bal achter de aan de grond genagelde doelman, met twee in de luren gelegde verdedigers in zijn nabijheid.
  Een vrije trap genomen vanaf de linkerkant door een Capellenaar trof de onderkant van de doellat. Daarmee was meteen de snelheid uit de bal verdwenen en dus bleek het daarna een eenvoudige prooi voor doelman Mark Gaerthe als antwoord op een Capelse doelpoging van dichtbij.

 • De tweede huiskamervraag: wie miste het open doel, na een puike voorzet van Jeroen Hulzebos in de 82ste minuut? Antwoorden inzenden voor 25 september. Onder de goede inzenders verloten wij het oude blauwe ballennet. (We danken tevens clubmanager Ed Hulshof voor het verschaffen van een nieuw exemplaar.)
  Sander Weijers hielp doelman Gaerthe nog even met het houden van de nul in de slotfase en zo ging BVCB met de eerste 3 punten van dit seizoen Bergschenhoekwaarts.

 • Het is natuurlijk nog te vroeg om te spreken over het kampioenschap (Dit verslag wordt namelijk geschreven om half acht ’s morgens), maar wie weet komt dit later nog in het seizoen ter sprake.

  BVCB 3:
  David van der Sluijs, Mick Ruigrok (Erik den Hartog 80”), Mark Gaerthe, Nick Mahieu (Berkay Cepe 45”), Jeroen Hulzebos, Robin Monsma, Bram Spuijbroek, Han van der Goes (Nelson Ouwerling 45”), Sten van Dijk, Sander Weijers, Coen Barg (Walid Chettou 69”)

 • Willem Dickhoff
  Foto’s: Gerard Lexmond