• BVCB 3 van laatste plaats naar de middenmoot

 • 2-10-2021   BVCB 3 - Portugaal 2: 4-1

  Met één overwinning meteen een reuzensprong maken op de ranglijst kan alleen aan het begin van het seizoen. En dat was hetgeen BVCB 3 deed afgelopen zaterdagmiddag. De rode lantaarnpositie werd verlaten en aan het eind van de middag vond BVCB zich terug op de zesde plaats van de 1e klasse-B competitie.


  De gasten uit Poortugaal begonnen voortvarend aan de wedstrijd en het had weinig gescheeld of BVCB had al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aangekeken. De aluminium dwarsligger van het doel had trillend redding gebracht na een vlammend afstandsschot van een aanstormende middenvelder in een fase dat BVCB maar met moeite de bal weg kreeg uit het zestienmetergebied.


  Na een minuut of tien gooide de ploeg van Roland Meijer de schroom van zich af en besloot zich veelvuldig op de helft van de tegenstander te melden. En dat zonder de verdedigende taken te veronachtzamen. Bestond de Bergschenhoekse verdedigingstactiek in de beginfase van de wedstrijd uit het naar voren rossen van de bal vanuit de achterhoede; gedurende het verloop van de wedstrijd werden er ook opbouwende elementen toegevoegd aan deze spelwijze.


  De besnorde scheidsrechter liet veel passeren. Ook toen er een kluwen spelers over elkaar heen lag vlak voor de Poortugaalse doellijn met daaronder ergens de bal greep de leidsman niet in. Pas toen de bal zoals bij een rugbywedstrijd er aan de zijkant uit kwam rollen na een minuut of wat, signaleerde hij een handsbal. Vanaf de zestienmeterlijn mocht BVCB een vrije trap nemen. Er werd een muur geformeerd, zonder muurligger. Was ook niet nodig, want er werd niet omhoog gesprongen. De bal verdwaalde via wat voetbalschoenen in het strafschopgebied om uiteindelijk in de armen van de doelman terecht te komen.


  Na een kwartier spelen verscheen de blauwwitte aanvalsbrigade weer in het doelgebied van de tegenstander. Sten van Dijk testte de keeper die alleen maar hoefde te staan waar hij stond en zodoende de bal stopte, waarna Coen Barg de eerste schade aan de tegenstander bracht: 1 – 0.
  Poortugaal kreeg waar het in de eerste helft recht op had: een doelpunt c.q. de gelijkmaker.


  Toch altijd prettig als je met een voorsprong de kleedkamer in gaat na 45 minuten. Hiervoor zorgde Rik Verbeek. In een rommelige situatie vlak voor het doel was hij het die overzicht hield en met gevaar voor lijf en leden de bal het doel in frommelde.

  In de tweede helft ging het een tijdlang gelijk op. Weinig kansen aan beide zijden. Na een minuut of twintig mocht Raymond Dickhoff een hoekschop nemen. Robin Monsma dook op vanuit een mêlee van spelers en kopte genadeloos de bal in de touwen; de doelman was slechts toeschouwer.


  Het toegestroomde publiek ging er eens goed voor staan om te zien hoe moegestreden BVCB-ers werden gewisseld voor mannen die kwalitatief minstens gelijkwaardig waren aan de mannen die zij vervingen. Dat was bij Poortugaal toch wat minder het geval, waardoor BVCB nog uitliep naar een riante 4 – 1 dankzij doelpuntenmaker Coen Barg; een intikkertje nadat hij een verdediger op het verkeerde been had gezet na een assist van Robin Monsma, die op links goed was doorgekomen en de perfecte voorzet gaf.


  Poortugaal probeerde er nog wat van te maken in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. BVCB gaf niks meer weg. Met name doelman Jeroen van Putten weigerde door middel van een uitstekende redding een doelpunt toe te staan toen Poortugaal er nog in slaagde om in het zestienmetergebied van BVCB op te duiken. Ook BVCB was nog niet klaar met aanvallen. Raymond Dickhoff schoot over het doel, Coen Barg in het zijnet en David van der Sluijs raakte de bal net niet goed met zijn hoofd vanuit een hoekschop.
  De scheidsrechter liet na de officiële speeltijd nog even doorvoetballen, maar dat kwam waarschijnlijk omdat ie de tijd vergeten was.

  BVCB 3:
  Steijn Stout, Jeroen van Putten, Mick Ruigrok (Jeroen Hulzebos 72), Remco van der Haas, Jordan Ekhorst (Raymond Dickhoff58), Rik Verbeek (Erik den Hartog 85), Sten van Dijk, Coen Barg, Dennis van der Haas (David van der Sluijs 72), Marc Baghuis (Robin Monsma 45), Luc de Hoog.

  Willem Dickhoff