• Deze zaterdag streken de Zwaluwen uit Vlaardingen neer op veld 3 van Sportcomplex de Sporthoek. Het beoogde doel werd in de eerste minuten meteen duidelijk; de Zwaluwen kwamen voor de punten en hadden daarvoor uitstekende voetballers meegenomen. Vooral de middenvelders bezorgden de Bergschenhoekse verdedigers handen vol werk. Zoals het Zwaluwen betaamt, maakte het een vliegende start waardoor de wedstrijd meteen ontvlamde en BVCB in zijn achteruit moest.

  Desalniettemin wist BVCB middels een razendsnelle combinatie (Mos, Barg en Spuijbroek) het doelgebied van de tegenstander te bereiken, echter Zwaluwen schakelde razendsnel om en binnen no-time was de bal in het zestienmetergebied van BVCB te ontwaren, alwaar Jazzy Adams de 0 – 1 binnenschoot. Er waren 6 minuten gespeeld en de donkere wolken boven Bergschenhoek werden aangevuld met nog donkerdere.

  Jeroen Hulzebos was bijzonder op dreef deze middag. Opkomend aan de rechterkant was hij “unstoppable”, zoals de Engelsen zeggen en menige voorzet moest door de Vlaardingers onschadelijk gemaakt worden. Mede door “Huls” was het mogelijk om ver op de helft van de tegenstander te spelen, maar als er één ding is waar de Zwaluwen goed in waren, dan was het eerdergenoemde omschakeling. Zo ook in de 8ste minuut toen doelman Mark Gaerthe met de vuisten een tweede doelpunt voorkwam, waarna hij de bal uit de lucht plukte.
  Wederom een voorzet van Hulzebos deed de bal bij Ruben Mos belanden. Nog voor hij het doel onder vuur kon nemen werd hij op akelige wijze ten val gebracht. De penalty die daarop volgde werd (laag over de grond; de doelman viel de verkeerde kant op) door Bram Spuijbroek benut.

  Remco van der Haas doorzag het plan van een middenvelder die vrijelijk opdook achter de defensie van BVCB en maakte het met een spectaculaire sliding op de bal onmogelijk om verder gevaar te stichten. Snel omschakelen kon BVCB óók. Een verre uittrap van de Bergschenhoekse goalie in de 16e minuut zette de gehele Vlaardingse verdediging te kijk. Coen Barg ontving de bal, deed het voorbereidend werk tussen 3 geschrokken verdedigers in, waarna Bram Spuijbroek van dichtbij de doelman verschalkte: 2 – 1. Waar de Vlaardingse grensrechter niet op had gerekend was blijkbaar het slechte weer. Toen het doelpunt viel was hij even zijn jas halen die nog in de dug-out lag(!)

  Zwaluwen was verrast door het doelpunt en wijzigde de tactiek. Veel spelers bleven achter de bal en BVCB, gesterkt door de voorsprong, ging meer naar voren voetballen.
  Jazzy Adams echter bleef voorin, had bijna gelijk gemaakt, ware het niet dat Mark Gaerthe de bal uit de bovenhoek van het doel ranselde na een kopbal van dichtbij. De hoekschop van Zwaluwen stond aan de basis van de aanval van BVCB, nadat captain Mick Ruigrok de bal naar voren had gewerkt. Mos, Spuijbroek en Barg gingen op avontuur. De keeper zag er nu wel goed uit, toen laatstgenoemde BVCB-er de bal er eigenlijk alleen maar voor het intikken had, met een hoekschop tot gevolg. Acht man van BVCB stonden in het zestienmetergebied. In de kop van de middencirkel vormde Luc de Hoog en Jeroen Hulzebos de defensie. Een soort “designated defenders” als het ware, verdedigers die voor redding moeten zorgen als de tegenpartij uitbreekt. En dat ging hun goed af, de Zwaluwse tegenaanval werd meteen onderbroken.

  BVCB had graag de voorsprong uit willen bouwen, was geenszins van plan om zich in te laten zakken en dat werd de ploeg van Rob Lexmond fataal. Leroy Verwey wist de bal te veroveren waarna de vrijstaande *speler Jazzy Adams de bal in kon schieten: 2- 2.
  Hulzebos had wel zin in de 3 -2, maar zag zijn bal laag over de grond voorlangs het doel vliegen één minuut na de gelijkmaker in de 35ste minuut.
  Vlak voor de theepauze was het Bram Spuijbroek die het doel op een haar na miste, vlak nadat assistent-scheidsrechter de Hoog terecht een einde had gemaakt aan een Vlaardingse uitbraak, door te vlaggen voor buitenspel.
  En dan is er altijd wel iemand die roept: HIJ NIET!! Paulien Cornelisse heeft wel eens geschreven over het “dwangcliché”. Iets wat nou eenmaal geroepen MOET worden bij een bepaalde situatie. Zo’n kreet lijkt daarop. Ook bijvoorbeeld als er een ingooi is vlak bij de achterlijn. Dan MOET er geroepen worden: VASTZETTEN DAAR!!! En wat dacht u van: HAAL ERUIT!! als er geen afspeelmogelijkheid naar voren is. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Maar laten we niet afdwalen.

  De tweede helft bracht niet veel goeds (maar toch wel een beetje) voor de thuisspelende ploeg. In de beginfase moest BVCB meteen al een corner overleven en een omsingeling die er achteraankwam. Ook bleef het in leven toen de bal via de onderkant van de lat, doelman en Sten van Dijk (goede ingreep!) via de achterlijn het veld verliet. De hoekschop was niet gevaarlijk; de bal rolde tussen een woud van scheenbeschermers door naar de andere kant van het veld.
  In de 55ste minuut mocht *speler Jazzy Adams vrij opkomen aan de rechterkant van het veld en de bal voorgeven. Leroy Verwey stond zo vrij als een zwaluw en profiteerde: 2- 3.
  BVCB ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker in de persoon van Sten van Dijk. Hij lepelde de bal over de laatste verdedigingslinie en deponeerde de bal voor Coen Barg. Van afstand, schuin voor het doel liet laatstgenoemde de bal rakelings langs de kruising zeilen.
  Remco van der Haas zag kans om uit de rug van de verdediger weg te lopen toen Jordan Ekhorst de bal in het zestienmetergebied deed neerkomen middels een vrije trap. Van der Haas kreeg de bal op de bovenkant van de voet, doch niet onder controle.

  Ook de volgende vrije trap, inmiddels halverwege het tweede bedrijf, leverde spektakel op voor het doel van Noah Dijkman, eindigend met een bal die naast geschoten werd door Bram Spuijbroek.
  In de 69ste minuut had Jazzy Adams het laatste balcontact voordat de bal het doel in verdween na een zogeheten flipperkast situatie: 2 – 4, tevens eindstand zo bleek later.

  BVCB liet het er geenszins bij zitten. Bleef voetballen, creëerde zich nog een drietal kansen (Thomas Kocabas zag zijn bal richting doel van richting veranderen, Stefan de Stigter zag de doelman in een reflex een redding verrichten en Coen Barg schoot op de schoenen van de doelman, na een prima bal van achteruit van Luc de Hoog) maar een aansluitingstreffer welke verdiend zou zijn geweest bleef uit. Wat níet verdiend zou zijn was een vijfde doelpunt voor de gasten. Daar zorgde Mark Gaerthe hoogstpersoonlijk voor door tot twee keer toe de bal uit de bovenhoek van zijn doel te ranselen in de slotfase van de wedstrijd.
  En dus de eindigde de vermakelijke wedstrijd in een druipnatte, troosteloze (want geen toeschouwers, hashtag corona) ambiance met nul punten voor een doorweekt BVCB 3.

  BVCB 3:
  Luc de Hoog, Coen Barg, Sten van Dijk ( Dion Breugem 83”), Bram Spuijbroek, Jordan Ekhorst, Ruben Mos (Thomas Kocabos 24”), Jeroen Hulzebos (Sercan Alniak 85”), Remco van der Haas, Mick Ruigrok (Stefan de Stigter 76”), Mark Gaerthe, David van der Sluijs (Mika van Dijk 62”).

  Willem Dickhoff
  Onderwaterfotografie: Gerard Lexmond