• 23-11-2019   Sportlust '46 2 - BVCB 3: 3-0

Twee weken geleden werd de ploeg van Rob Lexmond periodekampioen. Vorige week stond er geen wedstrijd op het programma, dus was er een weekend, zoals de oosterburen het noemen met: “Wein, Weiber und Gezang” om de periodetitel nog maar eens te vieren. Maar afgelopen week werd er weer vooruitgeblikt en getraind met het oog op de kraker Sportlust 2 tegen BVCB 3. Die wedstrijd ving een kwartier later aan dan aangekondigd omdat de noodzakelijke Wedstrijdzaken-App, met daarin het wedstrijdformulier, zoals gebruikelijk weer eens onbereikbaar was. “Controleer de internetverbinding” leest men dan, terwijl alle andere één komma twee miljard websites in het World Wide Web gewoon bereikbaar zijn. Maar uiteindelijk scheen het toch te lukken en kon de wedstrijd aanvangen.

• In de beginfase leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gasten. Sportlust hield zich gedeisd en liet BVCB het spel maken. BVCB kon vrijuit voetballen en hetgeen de supporters voorgeschoteld kregen speelde zich voornamelijk af op de helft van de gastheren. Sommige supporters kregen zelfs het idee dat het wel eens een gemakkelijke middag zou kunnen worden voor BVCB.
    Nadat er een overtreding op Roy van Bragt was gepleegd mocht Jordan Ekhorst een vrije trap nemen. De bal daalde vlak voor de neus van de doelman, maar nog voordat een BVCB-er iets leuks kon doen met de bal, stompte de doelman het projectiel het zestienmetergebied uit.

• Even later moest de keeper handelend optreden toen Roy van Bragt met de bal aan de voet binnen schootsveld was verschenen. Sportlust kwam nauwelijks in de buurt van het Bergschenhoekse doel, en als het daar kwam was het vanwege een bal die daar was terecht gekomen omdat deze vanuit het achterveld naar voren was geknald. Bij BVCB ontbrak de creativiteit om door de verdedigingslinie van de Woerdenaren heen te breken. Na een minuut of twintig ging de thuisploeg meer gas geven. Vooral de nummers 6, 8 en 10 bezorgden de verdediging van BVCB handenvol werk. De rollen waren omgedraaid; het speelveld bevond zich nu op de helft van BVCB.

• BVCB brak uit: Luc de Hoog stuurde Roy van Bragt weg, een crosspass op Ruben Mos volgde. Een door hem geproduceerd schot deed de bal tegen de voetzolen van de keeperknallen, waarna Mick Ruigrok in de rebound naast het doel schoot.
    De eerste hoekschop in de wedstrijd werd door BVCB genomen in de 25ste minuut, nadat Jordan Ekhorst de doelman had gedwongen om een corner weg te geven. De bal draaide naar het doel, werd weggewerkt, waarna Remco van der Haas een snelle Woerdense omschakeling onmogelijk maakte.

• Het liep maar net goed af voor de ploeg uit Bergschenhoek toen een verkeerde terugspeelbal op doelman Gaerthe een hachelijke situatie opleverde voor het BVCB-doel. Een moment van ontzetting, ontreddering en paniek, waarna de bal uiteindelijk vlak langs de doelpaal over de achterlijn huppelde.
    BVCB poogde onder de druk uit te voetballen, wat maar matig lukte. Soms werd er ruimte voorin gevonden, maar voordat de aansluiting daar was, was de bal weer in bezit van Sportlust.
    Omdat BVCB achterin en op het middenveld alle personeel dáár nodig had, vormde spits Roy van Bragt in zijn eentje de voorhoede, als een drenkeling die op een eiland is aangespoeld.
    In de 37ste minuut ging het dan toch fout. Mick Ruigrok kon niet anders dan een duel aangaan in het zestienmetergebied, waar de snelle nummer 10 zich een weg had gebaand. Een duw in de rug van de Woerdense aanvaller werd als overtreding beoordeeld; dus ging de bal op de penaltystip. Feilloos werd de bal binnengeschoten door de nummer zes, die even later ook de 2 – 0 scoorde, na alweer een snelle aanval van de thuisploeg.
    BVCB poogde voor de rust nog aan te sluiten, in de vorm van een schot op doel door Raymond Dickhoff, maar de doelman stond op de goede plek.

• Het was niet zo dat BVCB als een aangeslagen bokser ik de touwen hing toen de tweede helft begon. Integendeel: het was in de tweede helft weer geheel back in business. Trainer Rob Lexmond had Mick Ruigrok in de spits gezet en meteen kreeg laatstgenoemde al een dot van een kans in minuut 47 toen hij per ongeluk over de bal stapte, in plaats van het ding in het doel te schieten na een perfecte voorzet van Thomas Kocabas. Jordan Ekhorst mocht een vrije trap nemen vanaf de rand van het zestienmetergebied.

• De bal zeilde over de tweemansmuur en knalde tegen de paal buiten bereik van de doelman die aan de grond genageld stond. In de wijde omtrek was de knal te horen.
    Zo had het in de 50ste minuut 2 – 2 kunnen (moeten) zijn.
    “ Kunnen zijn”…….; maar de realiteit was een achterstand van twee doelpunten waar BVCB tegenaan keek, maar ondanks dat de factor pech ook een rol speelde in het spel van de blauw-witte ploeg, ging het onverdroten op zoek naar de aansluitingstreffer.
    Jordy Gouweleeuw gaf de bal op maat af aan Mick Ruigrok, zijn schot op doel kon de doelman niet verontrusten.
    Sportlust kwam goed weg toen Jordi Gouweleeuw, na bediend te zijn door de prima spelende Thomas Kocabas, de bal bijna het doel in frommelde, maar het speeltuig op het dak van het doel zag landen.

• BVCB moest risico nemen natuurlijk. Dat hield in dat verdedigingsduo Remco van der Haas en Jeroen Hulzebos met name handen vol werk hadden om de twee snelle mannen, de nummers 8 en 10 het scoren te beletten, wanneer zij gebruik maakten van de ruimte achter de Bergschenhoekse middenvelders.
    Met 2 – 0 op het scorebord was er natuurlijk nog van alles mogelijk. Zou het 2 – 1worden, dan was het maar de vraag wie uiteindelijk zou winnen; werd het 3 – 0, dan was de wedstrijd gespeeld.

• Het werd het laatste, want in de 69ste minuut kon BVCB de gastheren niet van het lijf houden. In een onoverzichtelijke situatie, profiteerde de thuisploeg van de chaos voor het Bergschenhoekse doel en vloog de bal tegen de touwen.
    Uiteraard bleef BVCB voetballen. Dat de periodekampioen ten onder ging was een feit, maar een afgang met hele grote cijfers werd voorkomen.
    Een tegendoelpunt zou een kleine pleister op de wonde zijn geweest, maar ook dat zat er niet meer in. Schoten van afstand, door Thomas Kocabas, Jordy Gouweleeuw en Raymond Dickhoff werden op het vijandelijk doel afgevuurd in de eindfase van de wedstrijd, maar de bonkige keeper verrichtte prima reddingswerk en hield voor een doelman de altijd prettige nul.

• En zo staat BVCB 3 weer met beide benen op de grond; mag het volgende week aantreden tegen buurman Berkel. Een wedstrijd waar vooral trainer Rob Lexmond al lange tijd naar uit kijkt.