• 14-12-2019    Poortugaal - BVCB 2 – 1 (2 – 0)


  Zelden zal een wedstrijd zo twee verschillende gezichten hebben getoond. Of beter misschien: zelden zal een ploeg in een duel zo twee totaal verschillende gezichten hebben getoond. Poortugaal tegen BVCB kent een eerste helft met amper enig vermaak en levert een tweede bedrijf op met een hoog amusementsgehalte. Meest verantwoordelijke voor het contrast is BVCB dat in de tweede helft alle schroom van zich af gooit en dichtbij een verdiend gelijkspel is. BVCB komt net iets tekort om de opgelopen 2 – 0 achterstand volledig te repareren.


  Het beginsignaal van arbiter Van Hamersveld is nauwelijks verstomd of de scheidsrechter blaast voor een penalty. In de derde minuut gaat Rob Rutten een stevig duel aan met de lichte Qrushinco Rosina, die niet is opgewassen tegen de robuuste schouderpartij van Rutten. Van Hamersveld ziet een overtreding in de actie van Rutten en helpt de lijstaanvoerder al vroeg in de wedstrijd aan een voorsprong. Het vroege kerstcadeautje wordt gretig uitgepakt door clubtopscoorder Sven Breukhoven, die zo zijn tiende seizoenstreffer laat aantekenen.
  Het vroege doelpunt heeft een verlammende uitwerking op wat zowel Poortugaal als BVCB te bieden hebben. De thuisclub lijkt het wel prima te vinden zo en koestert de vroege voorsprong. BVCB lijkt van slag en komt geen moment in de wedstrijd. De ploeg van Gerard van Ruitenburg heeft te veel respect voor de koploper van de eerste klasse B.


  Opvallend aan de kant van de Hoeksenaren is het debuut van Ajunior Martijn Stel. De jeugdige BVCBspeler houdt zich gedurende het hele duel knap staande en heeft met zijn strijdlust en ijver voldoende in huis om zijn directe tegenstander Rosina goed te bestrijden. Rosina staat in de belangstelling van Sparta en is dus niet zo maar de eerste de beste. Nagenoeg de gehele technische staf van de oudste Hoekse voetbaljeugd was aanwezig om de goede verrichtingen van hun pupil gade te slaan.


  Zoals gezegd valt er in het eerste bedrijf amper iets te genieten. De ploeg van trainer Peter Klomp beperkt zich tot wandelvoetbal en kan niet één keer etaleren waarom het met slechts één verliespartij soeverein de ranglijst aanvoert. BVCB toont te weinig beleving, amper enige bezieling om het de tegenstander lastig te maken. De ploeg mist voorts de creativiteit van de geblesseerde Nick Wallbeek. Door afwezigheid van de in het buitenland vertoevende Nick Mahieu, speelt Dylan Oeffel op rechtsback en krijgt Eytan Scheimann een rol op het middenveld toebedeeld, die daar niet gelukkig oogt. Tel daar ook nog eens een mindere eerste helft van Ugur Altintas, die grossiert in balverlies, bij op en de onmacht van de blauwwitten is snel verklaard.


  Na ruim twintig minuten wordt balverlies op het Hoekse middenveld de ploeg fataal. Een uitbraak met de snelle Rosina, weggestuurd door Julien Gret eindigt uiteindelijk bij diezelfde Gret die eenvoudig de Poortugaalse voorsprong kan verdubbelen.
  Niet veel later krijgt BVCB de eerste en tevens laatste mogelijkheid van de eerste helft om iets te doen aan de opgelopen averij. Met een dieptepass op maat van Van Oeffel weet Ayrton Verlaan uitstekend gebruik te maken van zijn snelheid. Zijn voorzet kan net niet worden omgezet in een treffer door Jeremy Stork, die in zijn afronding gehinderd wordt doordat Andrade Varela nog net de bal met een teen beroert.


  Na een half uur spelen redt BVCB zich uit een hachelijke en onoverzichtelijke situatie waarin de thuisploeg drie kansen op rij krijgt. De eerste twee inzetten zijn een prooi voor Wesley van der Molen, de derde verdwijnt via een woud van Hoekse benen over de achterlijn. In het laatste kwartier is de blik van het publiek vooral gericht op de klok. Zij willen graag even opwarmen in de warme kantine.
  Wat er in de Poortugaalse thee heeft gezeten, zullen wij nooit te weten komen. Feit is wel dat er in die tweede helft een totaal ander BVCB is te zien, dan in de vijfenveertig minuten voor de rust. Na zes minuten komt de aansluitingstreffer al op het bord (figuurlijk gesproken dan, het scorebord in Poortugaal weigert de 1 ook daadwerkelijk te tonen). Een rush over nagenoeg de hele vijandelijke helft van Rutten eindigt met een verwoestend schot van de Hoekse topscoorder, dat onhoudbaar voor doelman Bijl in de bovenhoek verdwijnt.


  Het doelpunt geeft BVCB de inspiratie en de bezieling, die in de eerste rondgang zo node ontbrak. BVCB is de voetballende ploeg en Poortugaal laat zich terugdringen. De gastheren hebben veel overtredingen nodig om het herboren BVCB van het lijf te houden. Nog binnen het kwartier komt Mitchell Feijen net iets te kort om een vrije trap van Altintas krachtig af te ronden. Met een fraaie reactie duikt Bijl de bal uit de kruising.


  Het Hoekse overwicht en de bijbehorende dadendrang blijft aan, maar leidt niet tot grote kansen. Poortugaal zakt soms massaal in en loert daarbij op de counter. De “winterkampioen” weet zich niet te ontworstelen aan de grip van de tegenstander en kan zich beroepen op slechts één afstandsschot van Gret dat een metertje over het doel van Van der Molen vliegt. Met de nodige wissels en omzettingen probeert Van Ruitenburg nog meer aanvallend elan in zijn elftal te brengen. Buitenspeler Crossfixio Goeloe vervangt spits Stork wiens positie ingenomen wordt door Altintas. Omdat Van Oeffel het veld verlaat, komt Scheimann weer op zijn vertrouwde positie als rechtsback te spelen. Een tweede wissel betekent de entree van een tweede Ajunior. Met nog twintig minuten te spelen, maakt ook Derell Hasselnook zijn debuut in de hoofdmacht van BVCB.


  Alle goede bedoelingen ten spijt leidt het betere spel van BVCB niet tot grote kansen. Het meeste gevaar komt voort uit spelhervattingen, die met name door Altintas worden genomen. Dat het nemen van vrije trappen tot één van de kwaliteiten van de ex-Spartaan behoort, mag een feit zijn. Bij één van de laatste vrije trappen, gaat hij te veel voor eigen succes en trapt uit een onmogelijke hoek op het Poortugaalse doel, daar waar een trap voor het doel een betere optie had geweest. Zeker omdat vlak daarvoor de lange Michael de Rooy in het veld is gekomen voor aanvoerder Dennis van der Haas. De Hoekse captain was even daarvoor bijna de gevierde man, als hij na de corner van Altintas zijn kopbal iets meer de goede richting had mee kunnen geven.


  Pas in de slotfase kan Poortugaal enigszins onder de druk van de bezoekers uitkomen. Het krijgt wat kleine kansjes en twee corners te nemen. Mede door een fraaie redding van Van der Molen in de slotseconde eindigt de wedstrijd in 2-1.
  Zeker gezien de tweede helft had BVCB recht op een puntje. Helaas mocht dit niet zo zijn en past dit laatste duel van 2019 in het rijtje van wedstrijden, die niet verloren hadden hoeven worden. Nu gaat BVCB de winterstop in met een plaats in de gevarenzone, namelijk derde van onder, een plaats die aan het einde van het seizoen, de ploeg veroordeelt tot het spelen in de nacompetitie om lijfsbehoud. Een schone taak aan BVCB om het niet zo ver te laten komen. De verwachting is dat BVCB bij de hervatting van de competitie weer over een volledig fitte selectie kan beschikken. Met talentvolle jeugdspelers op het vinkentouw, mag BVCB vertrouwen hebben op een goede tweede seizoenshelft.

  Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Dylan van Oeffel (71’ Derell Hasselnook), Dennis van der Haas (84’ Michael de Rooy), Mitchell Feijen, Martijn Stel, Joshua Vermeer, Eytan Scheimann, Rob Rutten, Ugur Altintas, Ayrton Verlaan, Jeremy Stork (69’ Crossfixio Goeloe)

  Verslag: HP Goudappel                               Foto's: Kees Ruigrok